Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. November 14. 09:29, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Hajléktalanok - A hideg miatt többen keresnek éjjeli menedéket Zalaegerszegen

Hajléktalanok - A hideg miatt többen keresnek éjjeli menedéket Zalaegerszegen

A hidegre fordult időjárás miatt napról napra többen érkeznek a zalaegerszegi éjjeli menedékhelyre

A gondozási központ felkészült a télre, minden rászorulót befogad - közölte a Hajléktalanok Átmeneti Gondozási Központjának szakmai vezetője az MTI-vel.

Kardos Ádám elmondta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán nyert forrásból a népkonyhai ellátás mellett kenyeret, tartós élelmiszert, forró teát, gyümölcsöt osztanak szét, gyógyszerkészítményeket, fertőtlenítőszereket, fagyás ellen kötszereket, hálózsákokat, pokrócokat biztosítanak a rászorulóknak
Az éjjelei menedékhelyen - amely már a nyári időszakban is 150 százalékos kihasználtsággal működött - ötven hajléktalant tudnak befogadni. Novembertől hússzal bővítették a helyek számát, és krízishelyzetben a nappali melegedőben is biztosítanak éjszakai fekvőhelyeket a rászorulóknak.
A 20 személyes nappali melegedőt naponta 35-40 ember veszi igénybe, az "utcás ügyfelek" részéről viszont a téli időszakban igény lenne arra, hogy könnyebben elérhető távolságban (a gondozási központ a nyugati városrészben működik) is menedéket találjanak - mondta el a szakmai vezető, hozzátéve, hogy az utcai szolgálat nagyjából 200, lakhatásra alapvetően nem alkalmas, hegyi területen élő ember ellátásáról gondoskodik. A hajléktalanok közül sokan önkényes lakásfoglalók, többnyire bontásra ítélt ingatlanokban, feltört hegyi pincékben húzzák meg magukat - ismertette a hajléktalanok helyzetét Kardos Ádám.
Ellátásukról elmondta, novembertől megkezdődött a 24 órás krízisellátás. Tavaly 110 helyszínre riasztották a krízisautót. A Nyugat-Dunántúlon 24 órás diszpécserszolgálat működik, koordinálják az utcai szolgálat munkáját, a bejelentések alapján felkeresik a rászorulókat, és ha szükséges, a polgárőrséggel együtt megszervezik az ellátást, fedélhez juttatják a rászorulókat.
Az elmúlt másfél évtizedben egyetlen hajléktalan sem szenvedett fagyhalált Zala megyében, valamennyi krízisesetben segíteni tudtak. Mindebben nagy szerepe volt a lakosságtól kapott információknak, bejelentéseknek, amelyre a diszpécserszolgálat (06-92) 323-000-s telefonszámán továbbra is számítanak - hangsúlyozta a gondozási központ szakmai vezetője.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.