Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Január 04. 15:02, péntek | Külföld
Forrás: mti

Hackertámadás ért több száz német politikust, művészt és újságírót

Hackertámadás ért több száz német politikust, művészt és újságírót

Hackertámadás ért több száz német politikust, művészt és újságírót, az elkövetők közzétették az eltulajdonított adatokat- jelentette pénteken a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiaszolgáltató.

A támadás az RBB szerint a szövetségi parlament (Bundestag) hét pártja közül hatot érint, a kivétel a legnagyobb ellenzéki erő, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD).

A támadás áldozatául esett művészek és újságírók jellemzően olyan közszereplők, akik kritikusan viszonyulnak a szövetségi kormány menekültügyi és migrációs politikájának, illetve az iszlám vallás és kultúra németországi jelenlétének bírálatára összpontosító AfD politikájához.

Angela Merkel kancellártól és Frank-Walter Steinmeier államfőtől is eltulajdonítottak adatokat, bár kevéssé érzékeny információkat, például hivatalos e-mail-címeket és faxszámokat. Másoktól viszont személyes és érzékeny adatokat, például családtagokkal folytatott üzenetváltásokat és nyaralásokon készült fényképeket is elloptak.

A zsákmányt közzétették az interneten, egy Twitter-oldalon megjelentetett linkek révén. Az RBB szerint a közzétételben nem mutatható ki rendszerszerűség, úgy tűnik, hogy a hacker vagy hackerek mindent megjelentettek, amihez hozzáfértek.

Az adatokat már hetekkel korábban elkezdték szivárogtatni, de az ügy csak csütörtök este keltett feltűnést - áll az RBB beszámolójában, amely szerint péntek reggel válságtanácskozást tartott a szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) szervezeti keretében működő nemzeti kibervédelmi központ (NCAZ), amely összehangolja a szövetségi hatóságok informatikai biztonsággal kapcsolatos tevékenységét.

A BSI pénteken közölte, hogy intenzíven vizsgálják az esetet. Azt már megállapították, hogy a támadás nem érintette a kormányzati informatikai hálózatokat.

Az RBB szerint azon a Twitter-oldalon, amelyen keresztül közzétették az ellopott adatokat, 2017 nyara óta rendre megjelennek német hírességek személyes adatai. A Twitter-profil egy internetes portálhoz kapcsolódik, amelynek üzemeltetője hamburgi illetőségű. Pénteken az oldalt elérhetetlenné tették.

A támadás a politikai intézményrendszer valamennyi szintjét érinti, Bundestag-képviselők mellett európai parlamenti, tartományi parlamenti képviselők és önkormányzati képviselők adatait is eltulajdonították - mondta pénteki berlini tájékoztatóján Martina Fietz helyettes kormányszóvivő.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a kancellári hivatal csütörtökön, röviddel éjfél előtt szerzett tudomást az esetről. Megállapították, hogy a közzétett adatok között nincsenek a hivatallal vagy Angela Merkel kancellárral kapcsolatos érzékeny információk.

Sören Schmidt, a belügyminisztérium szóvivője a többi között arról szólt, hogy az RBB beszámolójával szemben úgy tűnik, az adatlopás a Bundestag valamennyi pártját érinti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.