Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2013. Február 03. 05:00, vasárnap | Életmód
Forrás: mno.hu

Ha nem a nő dönt arról, akar-e gyereket

Ha nem a nő dönt arról, akar-e gyereket

Az Obstetrics & Gynecology című lapban megjelenő tanulmányban az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma arra hívja fel a figyelmet, hogy a nőgyógyászati vizsgálatok során a szakembereknek nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk azokra az árulkodó jelekre, melyek arra utalhatnak, hogy egy nőt a partnere védekezés nélküli szexuális együttlétre kényszerít vagy más módon próbálja gátolni abban, hogy saját maga döntsön a gyerekvállalás felől.

Amint arról dr. Eve Espey beszámolt, a legtöbb szülész-nőgyógyász nincs tisztában a szexuális korlátozás ezen fajtájával, így nem is szokott rákérdezni erre, pedig előfordul, hogy a férfi elrejti vagy kidobja párja fogamzásgátló tablettáit, kilyukasztja az óvszert, vagy leveszi aktus közben, esetleg arra kényszeríti a nőt, hogy akarata ellenére hordja ki és szülje meg a gyerekét, netán szándékosan ad át neki valamilyen szexuális úton terjedő betegséget.

Nem szívesen beszélnek róla

Espey hozzátette, hogy nehéz megmondani, hány nőt érint ez a fajta erőszak, mivel legtöbben nem szívesen beszélnek róla, ám egy 2011-es kormányfelmérés szerint az Egyesült Államokban négyből egy nőt már ért fizikai erőszak a párja részéről, így ebből kiindulva valószínűsíthető, hogy a fogamzással kapcsolatos erőszaktétel sem ritka eset.

Rita Smith, az Otthoni Erőszak Elleni Nemzeti Koalíció vezetője üdvözölte a fenti javaslatot, mivel a nők számára nagy segítséget jelentene, ha gyermekvállalási szándékukba és egészségügyi dolgaikba nem szólna bele erőszakos módon senki. Az Erőszakmentes Jövő nevű nonprofit szervezet már kis biztonsági felvilágosító kártyákat is készített, melyet a nőgyógyászok átadhatnak pácienseiknek, vagy akár annak kapcsán beszélgetést is kezdeményezhetnek az illetővel.

Espey elmondta, azon nők számára, akiket párja nem enged védekezni, nagyon jó lehetőség a méhen belüli fogamzásgátló eszköz, mivel ezzel anélkül zárhatják ki a terhesség esélyét, hogy arról párjuk tudna, ráadásul még a menstruációt sem szüntetni meg, amit sok erőszaktevő figyelemmel kísér női partnerénél. A nők számára a tanulmány legfontosabb üzenete az, hogy vegyék saját kezükbe szexuális életüket, és ne hagyják, hogy egy esetleges alárendelt kapcsolatban mások döntsenek helyettük abban, vállalnak-e gyereket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 15. 11:01, szombat | Életmód

Európai vadmacskák születtek a Szegedi Vadasparkban

Három európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) született a Szegedi Vadasparkban, a kölyköket már a látogatók is megfigyelhetik - közölte az állatkert szombaton közösségi oldalán.

2024. Június 14. 07:25, péntek | Életmód

Szabad szemmel is látható lesz vasárnap a Hold és a Spica csillag együttállása

Vasárnap este a Hold szoros együttállásba kerül a kékes színű Spica csillaggal, a jelenséget pedig szabad szemmel is meg lehet majd figyelni a koraesti égen - közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-vel.

2024. Június 13. 06:00, csütörtök | Életmód

Magyarországon akár közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.

2024. Június 12. 12:37, szerda | Életmód

Múzeumok éjszakája - 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján.