Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. November 14. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Gyurcsány: történelmi vereséget mérhet az ellenzék a Fideszre 2014-ben

Gyurcsány: történelmi vereséget mérhet az ellenzék a Fideszre 2014-ben

Gyurcsány Ferenc szerint ha az ellenzék érti a dolgát, 2014-ben történelmi vereséget mérhet a Fidesz-KDNP-re.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke egy kedd esti kőbányai lakossági fórumon azt mondta: az ország érdekeit szem előtt tartó, szabadságszerető hazafiak ma elsősorban a baloldalon vannak, ezért céljuk, hogy 2014-ben "drámai, tragikus" vereséget mérjenek a jobboldalra, és kétharmados többséget szerezve visszaállítsák a 2010 tavaszán érvényes alkotmányos szabályokat.
Törekvésüket azzal indokolta, hogy a Fidesz-KDNP a keresztény-konzervatív értékrendet vallókat azonosítja a nemzettel, csak őket tartja igaz magyaroknak, és ezzel állandó belpolitikai háborúskodást okoz.
A volt kormányfő lát esélyt arra, hogy az ellenzék alkotmányozó többséget szerezzen. Ezt azzal magyarázta, hogy a legújabb felmérések alapján a demokratikus ellenzéki pártoknak együtt 6-7 százalékkal több szavazójuk van a Fidesznél. A kormányzás neheze pedig még hátra van - jelezte Gyurcsány Ferenc, aki további reáljövedelem-csökkenésre számít jövőre.
A győzelemhez a DK elnöke szerint elengedhetetlen az összefogás. Mint mondta, a közös alap megvan ehhez: a demokratikus ellenzéki oldalon egyetértés van abban, hogy helyre kell állítani a korábbi alkotmányos rendszert.
A szakpolitikai részletekben lehet vita, azok eldöntéséhez viszont, a korábbi alkotmány visszaállítása után már az egyszerű többség is elég lesz - emelte ki.
Elmondta: pártja a kezdettől fogva az együttműködés oldalán áll, és "nyíltabban fogalmaz, mint maga az érintett", amikor kijelenti, hogy szívesen látná a szövetség élén Bajnai Gordont.
A Haza és Haladás Egyesület elnökéről, aki 2009-ben őt váltotta a miniszterelnöki székben, Gyurcsány Ferenc azt mondta, nehéz dologra vállalkozott, de csaknem harminc éve ismeri őt, van kellő türelme a feladathoz, és képes nehéz kompromisszumokat összehozni.
Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy sem az MSZP, sem az LMP részvételét nem szabad sürgetni az ellenzéki összefogásban. Tekintettel kell lenni arra - folytatta -, hogy az LMP vezetői között vita van erről, és természetesnek kell venni azt is, hogy az MSZP minél erősebb akar lenni. Mesterházy Attila pártelnök ambíciója nem bűn, természetes - fűzte hozzá.
A volt miniszterelnök ugyanakkor azt mondta: ha az ellenzéki választók összefogás-pártiak, akkor ki is fogják kényszeríteni az összefogást.
Gyurcsány Ferenc közölte, hogy a DK alelnöke, Molnár Csaba hétfőn találkozott Juhász Péterrel, a Milla Egyesület elnökével, és "több félreértést tisztáztak". Így azt, hogy a DK nem jelentette be csatlakozási szándékát az Együtt 2014 választói mozgalomhoz - jelezte.
A pártelnök beszélt arról, ma is helyesnek tartja a DK egy évvel ezelőtti megalapítását, és biztos abban, hogy képviselőik a következő parlamentben is ott lesznek.
Egy kérdésre válaszolva - amely azt firtatta, hogy hétfőn a Klubrádióban elképzelhetőnek nevezte, hogy 2014-ben visszavonul - Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: biztos, hogy ellenzéki győzelem esetén sem lesz kormánytag, de azt sem tervezi, hogy visszavonul "vidéki magányába".
A volt kormányfő nagyjából egyórás beszédét körülbelül 250-300 ember hallgatta.
Előadásában Gyurcsány Ferenc beszámolt egy hónapja tartó országjárásának tapasztalatairól. Azt mondta, bizonyára vannak, akik maguknak köszönhetik nehéz sorsukat, de a nagy többség dolgozni szeretne, és akár elképesztően kevés pénzért is hajlandó erre, ám sok helyen 30-40 kilométeren belül sem találni munkát.
A volt miniszterelnök előzőleg, turnéjának első budapesti állomásán kedd reggel meglátogatta a Hős utcai romatelepet, majd egy kőbányai esztergályosüzemben járt. Felkeresett egy magánóvodát, találkozott kőbányai nyugdíjasokkal és korábbi Malév-dolgozókkal is. Délután a DK az Örs vezér téren gyűjtött aláírásokat a választási feliratkozás ellen.

Címkék: Pártok-DK

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során