Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2013. Február 02. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Gyógyszer lehet a sörből?

Gyógyszer lehet a sörből?

A sör pikáns ízét a komló adja, de ez az összetevő talán többre is képes, minthogy megfelelő ízűvé tegye a kedvelt italt. Egy új kutatás szerint a komlóban található keserű kémiai összetevőt gyógyszerek alapanyagaként is lehetne használni - írja a Fox News. Mielőtt azonban túl lelkes lenne, ez nem ok arra, hogy napi 2-3 üveg sört megigyon.

A komló humulone nevű összetevője, ami egy alfasav adja a sör jellegzetes keserű ízét. Az izolált humulone-t és származékait azonban különböző egészségügyi gyógymódokra is fel szokták írni.

A potenciális új gyógyszereket fel lehetne használni a cukorbetegség, a gyulladás, és bizonyos típusú rákos megbetegedések kezelésére.

A kutatók feltérképezték a humulone alakzatát úgynevezett röntgenkrisztallográfiás vizsgálattal. Azt találták, hogy a molekulák a sörfőzési eljárás alatt átrendeződnek úgy, hogy egy öt szénatomos gyűrűt alkotnak hat helyett.

Az eljárás feltérképezése során a kutatóknak sikerült megállapítaniuk, hogy melyik molekula kapcsolható össze a sör jellegzetes keserű ízével és ez segít megállapítani, hogy az atomok mely elrendezése a leghatásosabb betegségek kezelésére. Ez azért fontos, mert néhány vegyület konkrét betegségekre hat, míg más, eltérő elrendezés hatástalan.

A kutatók az eredményeket arra használják, hogy kitalálják, hogyan kombinálják a molekulákat más vegyi anyagokkal, hogy megtalálják például a cukorbetegség megfelelő ellenszerét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 15. 11:01, szombat | Életmód

Európai vadmacskák születtek a Szegedi Vadasparkban

Három európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) született a Szegedi Vadasparkban, a kölyköket már a látogatók is megfigyelhetik - közölte az állatkert szombaton közösségi oldalán.

2024. Június 14. 07:25, péntek | Életmód

Szabad szemmel is látható lesz vasárnap a Hold és a Spica csillag együttállása

Vasárnap este a Hold szoros együttállásba kerül a kékes színű Spica csillaggal, a jelenséget pedig szabad szemmel is meg lehet majd figyelni a koraesti égen - közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-vel.

2024. Június 13. 06:00, csütörtök | Életmód

Magyarországon akár közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.

2024. Június 12. 12:37, szerda | Életmód

Múzeumok éjszakája - 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján.