Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2014. Július 22. 05:01, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség (OPH)

Gyermeke jövőjére spórol a magyarok fele

Gyermeke jövőjére spórol a magyarok fele

A magyarok számára a család a legfontosabb értékek között van. De tudunk-e gondoskodni gyermekeink jövőjéről, és ha igen, hogyan, amikor a napi kiadások is óriási terhet jelentenek?

A Groupama Garancia Biztosító legfrissebb, a GfK Hungária által készített, a családok kiadásait és az előre gondoskodást elemező kutatásában egy új szemszögből vizsgálta a fenti kérdéseket.

Egy fizetés kiesése komoly gondot okozhat a családnak

A felmérésben résztvevők nagy része családos, a válaszadók 70 százaléka kétkeresős háztartásban él, 34 százalékának még kiskorú a gyermeke, több mint 10 százalékuknál pedig már nagykorú. A családfenntartók tartanak a pénzügyi bizonytalanságtól, a válaszadók nagy része szerint komoly veszélyforrás lenne, ha egyikőjük fizetése kiesne. A megkérdezettek 42 százaléka szerint nagyon nehéz helyzetbe kerülne a családjuk ilyen esetben, további 41 százalékuk családon belülről vagy külső segítséggel oldaná meg valahogy az eltartottakról való gondoskodást. Mindössze a válaszadók 9 százaléka tudná megtakarításaiból megoldani, hogy a család mindennapi ellátása ne jelentsen problémát, és csak 8 százalékuknak van olyan pénzügyi megtakarítása, mint például egy életbiztosítás, ami fedezet lenne a problémás időszakra.

A legtöbb családfenntartó számára kihívás a gyermek nagybetűs életben való elindítása, ezért a válaszadók közel fele már most takarékoskodik a gyermeke jövőjéről, 16 százalékuk pedig tervezi. Ugyanakkor a családok több mint harmada anyagi okok miatt nem tud takarékoskodni a gyermekek életkezdéséről.

A lakosság fele takarít meg gyermeke elindítására

A gyermek életkezdésére a családfenntartók a legjobb pénzügyi eszközöknek a lakás-takarékpénztárt, a bankbetétet és életbiztosítást tartják. A gyermekük számára már most takarékoskodó válaszadók 53 százalékának életbiztosítása van annak érdekében, hogy gyermekének későbbi jövőjéről gondoskodni tudjon. Közülük is leginkább a 30-59 év közötti generáció tervez előre, a 30-39 év közöttiek 45 százaléka takarít meg ebből a célból, míg a 40-49 év közötti családoknál ez az arány már eléri az 55 százalékot. Ebben a korban a gyerekek már lassan kirepülnek, és ez az időszak már a gyerekek lakásterveinek támogatását, tanulmányainak finanszírozását jelenti. Az ötven feletti generációnál jelenik meg először erősebben a gyerekekről való gondoskodás mellett a saját biztonság előtérbe helyezése, így a nyugdíjcélú megtakarítás preferenciája.

Ajándékozni öröm, nem pénz kérdése

A mai rohanó életben sokszor lelkiismeret-furdalásunkat egy-egy nagyobb kedvességgel, ajándékkal kompenzáljuk. De kifejezhető-e a szeretet pénzben és egyáltalán, számít-e, hogy milyen értékű ajándékot veszünk családtagjainknak? A kutatásban résztvevők több mint 70 százaléka szerint nem számít az ajándék értéke, csak az, hogy örömet szerezzünk. A válaszadók 53 százaléka szívesen gondolkodik azon, hogy mi okozná a legnagyobb meglepetést az ünnepeltnek, hogy kitalálja, mire vágyik az legjobban. A válaszadók születésnapra átlagosan 6700 forintért vesznek ajándékot családtagjaiknak. Azonban a nagyobb ünnepek, például a gyerek középiskolai ballagása már nagyobb tételt jelent, erre átlagban 38000 forintot költenek a családok.

„Egy kisbaba érkezése a családba nagyon nagy öröm. A jelenlegi gazdasági helyzetben fontos lenne azonban felismerni, hogy sok kicsi bizony sokra megy a hosszú idő alatt, és ha előre tervezünk, nem jelent akkora és egyszeri terhet majd a gyerek iskoláztatása, vagy épp a lakásvásárlásának támogatása. A különféle pénzügyi eszközök megfelelő megoldást jelentenek a családok egyedi igényeire, gondoskodjunk előre azokról, akikért felelősnek érezzük magunkat, gondoskodjunk családtagjainkról és önmagunkról is” - mondta Garamvölgyi Zoltán, a Groupama Garancia élet- és bankbiztosítási ügyvezető igazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t

2024. Július 19. 08:16, péntek | Belföld

Szombatról elhalasztották a Balaton-átúszást

Csütörtökön a szervezők elhalasztották a szombatra tervezett Révfülöp és Balatonboglár közötti 42. Lidl Balaton-átúszást.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Belföld

Pénteken és vasárnap napos, szombaton felhős idő várható

Pénteken és vasárnap napos, meleg idő lesz, de szombaton előbb a Dunántúlon, majd később a középső országrészben is felhős idő várható, néhol esővel

2024. Július 19. 08:13, péntek | Belföld

Rétvári Bence: elfogadhatatlan, ami a szolnoki kalandparkban történt

Elfogadhatatlan és felháborító az, ami a szolnoki kalandparkban készült videón látható - közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön az MTI-vel.