Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2012. Szeptember 18. 21:28, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Gyermek élményváros program Vas és Zala megyében

Gyermek élményváros program Vas és Zala megyében

Felső tagozatos általános iskolások, középiskolások és 25 év körüli fiatalok bevonásával Gyermek élményváros programot valósítanak meg Vas és Zala megye hét városában

- közölte Varga Eszter, a Regionális Humán Innováció Képzési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője kedden az MTI-vel.

A projekt célja, hogy a nyugat-dunántúli városokban élő fiatalok a helyi döntéshozókkal, a kulturális élet szereplőivel, vállalkozókkal közösen olyan turisztikai attrakciókat alakítsanak ki, amelyek vonzóvá teszik településüket.
A program indításaként a hét városban helyzetelemzést, interjúsorozatot készítettek, a fiatalok válaszai alapján több mint 680 kérdőívet dolgoztak fel. A válaszok azt igazolták, hogy komoly igény van a színvonalas belföldi programokra - mondta Varga Eszter.
A fiatalok mintegy 70 százaléka leggyakrabban a családjával, vagy az osztályával vesz részt belföldi utazásokon. A lakóhelyükön a fiataloknak napi 2-3 óra szabadidejük van, amikor szívesen bekapcsolódnak a közösségi programokba. Az ügyvezető fontos eredménynek tartja, hogy a diákok szívesen részt vesznek önkéntes munkában is, és az is kiderült, hogy ha jó célokat látnak és megkérdezik a véleményüket, sokat hajlandóak tenni a városukért.
A fiatalok konkrét célokat is megfogalmaztak: Körmenden édenkert, kerékpárpálya, kutyafuttató létrehozását javasolták, Lentiben gördeszkapálya, sportcsarnok és ifjúsági közösségi tér kialakítását tartották fontosnak. Letenyén a Béci patak partján lenne szükség tereprendezése, a régi iskola tetőterére és második emeletére kalandos szellemkastélyt képzeltek el. Őriszentpéteren ifjúsági karnevál és a szabadtéri koncertek jelenthetnének turisztikai vonzerőt. Szentgotthárdon kutyabarát programot indítanának, de bővítenék és felújítanák a játszóteret is. Vasváron történelmi emlékparkot kellene kialakítani,Zalalövőn pedig ifjúsági parkra lenne szükség a fiatalok szerint.
A projektötletek közül november közepéig valamennyi városban kiválasztanak egyet, amelyről megvalósíthatósági tanulmányt készítenek, ez tartalmazza a látványtervet, a kidolgozott, részletes költségkalkulációt, és a megvalósításhoz is megpróbálnak forrást szerezni - közölte az ügyvezető.
A Gyermek élményváros program a City Cooperation projekt keretében valósult meg, melynek célja a szlovén, magyar és osztrák gazdasági, kulturális, turisztikai kapcsolatok erősítése.
A programra 60 ezer euró uniós támogatást fordítottak, így lehetőség nyílt arra, hogy a gyerekek Ausztriában tanulmányúton vegyenek részt. Elkészítettek egy turisztikai kiadványt is, amely a gyermekek szemével mutatja be a hét magyar város látnivalóit, programkínálatát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 09:20, hétfő | Bulvár

Benézett a nappaliba a kamion

Lesodródott a 64-es főútról, átszakította a drótkerítést és a családi ház oldalába csapódott egy rakomány nélküli nyerges vontató múlt héten Enying Fő utcáján.

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Sport

Tour de Hongrie - Poelsé a záróetap, Nys az első belga sárga trikós, Dina a legjobb magyar

Thibau Nys nyerte a 45. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, amelynek vasárnapi zárószakaszán Wout Poels diadalmaskodott.

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Belföld

Naposan indul a hét, majd megnő a záporok, zivatarok esélye

Napos idő várható gomolyfelhőkkel a hét első felében, 19-25 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekkel, majd megnő a záporok, zivatarok esélye - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Sport

Férfi kézilabda vb-selejtező - A magyar válogatott kettős győzelemmel jutott ki a tornára

Az olimpiai kvótás magyar férfi kézilabda-válogatott kettős győzelemmel jutott ki a jövő évi világbajnokságra, mivel 36-23-ra nyert Litvánia ellen a selejtező vasárnapi visszavágóján, Veszprémben.