Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Március 05. 10:42, hétfő | Helyi
Forrás: balaton.hu

Gyenesdiás a családbarát üdülőfalu

Gyenesdiás a családbarát üdülőfalu

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja az idei évben is tartogat meglepetéseket, újdonságokat.

Gyenesdiás garantált programjainak köre tovább bővül: húsvéttól vezetett gyalogos éskerékpáros túrák indulnak. Heti 2-3 alkalommal lesz lehetősége a természetet, mozgástkedvelőknek csatlakozni ezekhez. A garantált túrák strandszezonon kívül, illetve rossz idő eseténis élményteli kikapcsolódást biztosítanak, teljesen illeszkedve Gyenesdiás aktív és családbarátarculatához. Az aktív pihenést kereső vendégek a gyalogtúrák során közelebbről ismerhetik meg
a Keszthelyi-hegység csodálatos dolomit hegyeit és változatos élővilágát, míg a kerékpártúrákon aNyugat-Balaton régió nyújtotta táj szépségeivel, illetve épített és természeti örökségeivelismerkedhetnek meg.
A természetbarátok figyelmébe kiemelten ajánljuk a Gyalogtúrázók XIX. Országos
Találkozóját, melynek idén pünkösdkor (május 25-28.) Gyenesdiás ad otthont. A résztvevőcsaládokat és baráti társaságokat a gyalogos teljesítménytúrák, kötött idős tájékozódási éscsapatversenyek mellett buszos kirándulásokra is várja a főszervező Zala Megyei TermészetbarátEgyesület, valamint a gyenesdiási bonyolító Forrásvíz Természetbarát Egyesület. A Nyugat-Balaton nyújtotta táj természeti szépségeit ismerhetik meg az ország különböző részeiből
érkezők, illetve városnézéseket szerveznek Hévízre és a Balaton fővárosába, a szépen felújítottKeszthelyre, többek között a Festetics Kastélymúzeumhoz.
Mindemellett a természetkedvelőket a Nagymezőn, április végén megrendezésre kerülőhagyományos Rügyfakadás – tavaszünnepre is várja a település.
Családbarát üdülőfaluként mind nagyobb hangsúlyt kapnak az animációs
programok. Az animátorok idén már nemcsak a Diási Játékstrandon
(balatontipp.hu online szavazásán 2010-ben és 2011-ben is a Balaton régió
legjobb strandja), hanem a Gyenesi Lidóstrandon is gondoskodnak róla,
hogy ne csak a fürdés, napozás jelentsen élményt. Mindezek mellett
Gyenesdiás Bala Toni nevű kabalafigurájának bőrébe bújva a
rendezvényeken is gondoskodnak a gyerekek szórakoztatásáról.
Hazatér az avar vezér: a Kárpát-medencében egyedülálló avar kori emlékeket találtákGyenesdiáson. A ’80-as években befejeződött ásatások során bukkantak a környék valószínűleglegnagyobb avar vezérének (670 körül) érintetlen sírjára. A jelentős régészeti leletanyag többeurópai országot is megjárt, 2012-től pedig a település központjában található XIX. századbanépült Pásztorház biztosít ismét helyet az állandó kiállításnak, ahol a korabeli temetkezésiszokásokat és a vezér sírját eredeti formában mutatják be, illetve tárlókban helyezik el apáratlanul gazdag leletanyagot, és interaktív táblák segítségével az avar kultúra is megelevenedik.A pályázati segítséggel megújuló Pásztorház avatására, illetve a kiállítás ünnepélyes megnyitására aSüss fel nap! rendezvénysorozat 3. hétvégéjén, július 7-8-án kerül sor. A település az év elsőfélévében kiállítással és előadással készül az avar vezér „végleges visszatérésére” az egykoriállomáshelyére!
Infrastruktúra-fejlesztés
Új rendezvénytér kialakítása a Kárpáti korzón a nyári szezonra befejeződik. A 3 éve kezdődöttfejlesztések mostani közel 15 milliós beruházás keretén belül folytatódnak. Egy 700 m2-essüllyesztett tér kerül kiépítésre a parkosított területen, ahol esténként kivilágított vízilátványosságban is gyönyörködhetnek majd a helyiek és az ideérkező vendégek. A dísztér számossport- és kulturális rendezvénynek, koncertnek adhat helyet. 2012-től az immáron hagyományos
borfesztivál is itt kerül megrendezésre. A közeli, nemrégiben kialakított Első Balatoni Hal- ésTermelői Piaccal együtt igazán nagyszerű közösségi térré válhat, ahol vidám, színvonalasprogramok és remélhetőleg pezsgő élet várja a vendégeket.
A Gyenesdiási Turisztikai Egyesület és ezzel együtt a Tourinform Gyenesdiás májusban újirodába költözik, ahol nagyobb térben, a jelenlegi front office mellett back office iroda is lesz.Az irodabővítés, és az ezzel egyidejű infrastruktúra fejlesztés nagyobb létszám kiszolgálását teszilehetővé, tágasabb, kulturáltabb környezetben. Az iroda körüli tér megújításával,funkcióbővülésével még inkább a vendégek igényeit szolgálja.Gyenesdiásról röviden
Gyenesdiás a Nyugat-Balaton régió egyik legintenzívebben fejlődő települése. Mediterrán hangulatánakköszönhetően turisták által kedvelt családbarát üdülőfalu. A település gyönyörű természeti környezetbenfekszik: északról a Keszthelyi-hegység békés lankái határolják, délről a Balaton hullámai mossák.
Vízparti örömök
Gyenesdiáson 2 családbarát strand várja a fürdeni vágyókat. ADiási Játékstrand (a balatontipp.hu online szavazásán 2010-benés 2011-ben is a Balaton régió legjobb strandjának ítélték!) mára akörnyék egyik legszebb és legaktívabb strandja, ahol természetesgyerekpancsoló, sportpályák, játékok, animátoraink szervezésébenváltozatos programok, víziaerobic, strandrádió, ingyenes parkoló
várja vendégeinket. Testi épségünkre a vízimentők, illetvementőorvos figyel, de elsősegélynyújtó pont is működik,értékeinkre a parton és a parkolóban a Polgárőrség figyel, deértékmegőrző szekrények is rendelkezésre állnak. Belépő 600 Ft,gyerekjegy: 300 Ft.
A Gyenesi Lidóstrand, a község kisebb fövenyes partú strandja kisgyermekes családok kedveltfürdőhelye, akik a nyugalmat, a családias hangulatot keresik. Az aktív időtöltést kedvelő vendégeket vízividámpark, strandfoci és strandröplabda pályák, illetve 2012-től gyerekanimátorok várják. Belépő 400 Ft,gyerekjegy: 200 Ft.
Aktív nyaralás Hegyen-völgyön-vízen egész évben
Gyenesdiás a fürdés, és strandolás mellett számtalan lehetőséget, illetve garantált programot kínál:

  • a természetben: gyalog- és kerékpártúrák, nordic walking, lövészet és lovaglás
  • vízen: vitorlázás, sétahajózás, horgászat
  • a faluban: korongozás, agyagedény készítés, állatfarm, madárpark, minigolf, tenisz
  • Spiderland Kalandpark – a Kalandok földje, lézerharc pálya
  • eső esetén: fedett pályás bowling, squash, biliárd, egyedülálló antikkályha múzeum látogatás.

Keresse heti garantált program ajánlónkat!
Mindezek mellett a településen számos hangulatos, magyar hagyományokat felidéző csárda és étteremtalálható. Érdemes ellátogatni a gyenesdiási piacra (BAB) is, ahol jégtálcás, ill. sült balatoni halak és helyitermelők, kiskereskedők portékái, mint kürtőskalács, langalló, sajtok, mangalica termékek, zöldség és
gyümölcs, házi szörpök és lekvárok kaphatók.
Keresse kedvezménykártyánkat és szerezzen még több élményt kevesebbért!
A helyi Turisztikai Egyesület szállásadó tagjainál megszálló vendégek a kártyával az ingyenesstrandbelépésen túl számos helybeli és régiós szolgáltatást kedvezményesen vehetnek igénybe.
További információ
Gyenesdiási Turisztikai Egyesület
TOURINFORM GYENESDIÁS
H-8315 Gyenesdiás, Kossuth L. u. 97.
Tel/Fax: 83/511-790, E-mail: gyenesdias@tourinform.hu
www.gyenesdias.info.hu
www.facebook.com/gyenesdias

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: