Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 13. 21:37, kedd | Helyi
Forrás: Hír Tv

Így kaszálnak a bankok a Balaton-parton

Így kaszálnak a bankok a Balaton-parton

Extra fedezetet vagy milliókat követelnek a bankok azoktól, akik balatoni nyaralójukat ajánlották fel a devizahitel fedezetéül.

A pénzintézetek arra hivatkoznak, hogy az ingatlanuk értéke az elmúlt években csökkent. Több adós már felszólítást is kapott. Az egyik hitelkárosult-szervezet a pénzügyi felügyelet állásfoglalását kérte.

Hiába szeretné a tulajdonos eladni balatoni ingatlanát, nem lehet őket értékesíteni, vagy csak jóval áron alul. Az elmúlt években jelentősen csökkent a magyar tenger partján található házak értéke, ezért a bankok újabb fedezetet vagy milliókat kérnek a devizaadósoktól, akik a nyaralót ajánlották fel fedezetnek.
Pedig rendesen fizeti a törlesztőt
A Hír TV által felkeresett ingatlanirodának is van olyan ügyfele, aki így járt, pedig a törlesztőrészletet rendesen fizeti. „Az ügyfél levelet kapott, hogy vagy kiegészítő fedezetet tegyen a meglévő ingatlan mellé, vagy pedig egy bizonyos pénzösszeget fizessen be, amivel csökkenti a hitel mértékét. Nyilván ezt nem tudta egyelőre megtenni” – mondta el Kovács Zsolt, a vállalkozás vezetője.
Nyolc napon belül
Az egyik devizahitelekkel foglalkozó siófoki ügyvédet sorra keresik fel a panaszosok, akiket a bank több millió forint befizetésére szólított fel, előzetes tárgyalás nélkül. Az összeget ráadásul nyolc napon belül kérik.
„A bankok törvénytelen módon túlzott kamat- és törlesztőrészlet-követelést igényelnek. Felmerül a kérdés, hogy akkor mihez képest kérnek további biztosítékot? Először jó lenne tisztázni – ez, remélem, előbb-utóbb meg fog történni –, hogy mennyivel is tartoznak az adósok, mert nem annyival, amennyit a bankok mondanak, hanem csak töredékével. Ahhoz képest a biztosítékok még bőven elengedőek még most is, ha azt figyelembe vesszük, hogy a Balaton-parton az ingatlanértékek csökkennek” – vélekedett Léhmann György ügyvéd.
Az egyik devizahiteleseket tömörítő szervezet a pénzügyi felügyelethez fordul, mert szerintük a bankok tisztességtelenül járnak el ezekben az ügyekben.
IJ

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.