Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2012. Június 22. 06:57, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Gondban vannak az utazási irodák a SZÉP-kártya felhasználhatóságának változása miatt

Gondban vannak az utazási irodák a SZÉP-kártya felhasználhatóságának változása miatt

Nehéz helyzetbe kerülnek a balatoni utazási irodák amiatt, mert a SZÉP-kártya felhasználhatóságát a szezon és az előfoglalások beindulása után a napokban módosították

- mondta Kaponya Éva, a fonyódi Balaton Travel Utazási Iroda vezetője az MTI-nek csütörtökön.

Az MKB Nyugdíjpénztárt és Egészségpénztárt Kiszolgáló Kft., valamint az OTP Zrt. a múlt hét pénteken tájékoztatta az utazási irodákat arról, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériummal folytatott konzultációk alapján pontosították a SZÉP-kártya felhasználhatóságát. Eszerint a jövőben az utazási irodák - szemben a szállodákkal, panziókkal - a kártyán található összegek közül csak a "szállás zsebet" terhelhetik, míg az étkezésre és szabadidős tevékenységre fordítható keretet nem.
Kaponya Éva hangsúlyozta: az elvvel nem vitáznak, de azt problémának tartják, hogy a beindult balatoni szezon és előfoglalások közepette változtak a szabályok, ami "botrányokat és kínos helyzetek sorát fogja okozni az utazási irodáknál".
Elmondása szerint a közel másfél évtizede működő Balaton Travel Utazási Iroda jelenleg mintegy 1500 magánszálláshelyet közvetít ki a nyaralni vágyóknak, amelyek 60 százaléka (hasonlóan a tavalyi tendenciákhoz) már elkelt előfoglalásban. Az előfoglalók, illetve az irodába betérő szálláskeresők 90 százaléka magyar, akik zöme SZÉP-kártyával fizetett, illetve akar fizetni.
A gondot az okozza - mutatott rá -, hogy a nyaralni induló, többnyire készpénzzel korlátozottan rendelkező kártyatulajdonos családok csak a helyszínen szembesülnek azzal, hogy a kártyán lévő összeggel csak részben fizethetnek az utazási irodákon keresztül foglalt szállásukért. Ezen csak úgy változtathatnak, ha előbb felkeresik a bankjukat, és az étkezésre, illetve a szabadidős tevékenységre fordítható "zseb" keretét átcsoportosítják szállás céljára. Erről azonban nincs tudomásuk, és nem is érthetik a kialakult helyzetet, hiszen a kártya átvételekor máshogy tájékoztatták őket.
A fonyódi utazási iroda a SZÉP-kártyával történő fizetésekben érintett bankokhoz - K&H, OTP, MKB - fordult az ügyben, jelezve a problémát, és javasolta, hogy a változást a nyári szezon után vezessék be. Érdemi választ eddig egyik helyről sem kaptak - mondta Kaponya Éva, aki emiatt az illetékes tárcához kíván fordulni segítségért.
A balatoni utazási irodák a kínos helyzetek megelőzése érdekében megpróbálják minél előbb maguk tájékoztatni a partnereiket a SZÉP-kártya felhasználhatóságában beállt változásokról - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.