Városlista
2021. november 30, kedd - András, Andor

Hírek

2011. Július 27. 07:25, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Gondban vannak a hitelintézetek

Gondban vannak a hitelintézetek

A Világgazdaság azt írja, hogy nem egészen 34 milliárd forintnyi profitot produkált tavaly a hitelintézeti szektor a fióktelepekkel együtt, ez alig több mint nyolcada a bázisnak.

A visszaesésért elsősorban a bankok rossz eredménye okolható. A megelőző évinél 87 százalékkal kisebb, 33,9 milliárd forintos adózott eredményt produkált tavaly a magyar hitelintézeti szektor a banki fióktelepekkel együtt – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete közzétett, auditált adataiból.

Az óriási mértékű visszaesésért leginkább a bankszektor okolható: annak összesített eredménye ugyanis mindössze 12,28 milliárd forintot ért el 2010-ben, ez töredéke az egy évvel korábbi 209 milliárdnak. Nem alakult jól az eredmény szempontjából az elmúlt év a hitelintézeti fióktelepek szempontjából sem: ezek összesített adózott nyeresége 15,7 milliárd forintot tett ki, amely alig egyharmada a bázisidőszakinak. Mindezek tükrében a szövetkezeti hitelintézetek közel 6 milliárdos eredménye nem is rossz, hiszen az csak 19 százalékkal maradt el a bázistól. A kiábrándító tavalyi eredményekért több tényező is okolható. Egyrészt a hitelintézeteknek tavaly számolniuk kellett a banki különadóval, amely igencsak lerontotta az év végén kimutatható eredményt. Másrészt a makrogazdasági környezet még tavaly sem alakult túl jól, így a lakossági oldalról mutatkozó hitelkereslet igen alacsony szinten maradt, és a vállalati szektornál is csak néhány területen mutatkozott kezdeti javulás. Az eredménykimutatásokban szereplő tételeknek nem tett jót az sem, hogy a hitelportfólió minősége tovább romlott a piaci szereplőknél: ezalól leginkább a takarékszövetkezeti szektor jelentett kivételt. A kedvezőtlen makrogazdasági környezet hatásai nemcsak az eredményeken, hanem a mérlegeken is tükröződtek: a hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszege 32 222,5 milliárd forintot ért el 2010 végén, ez 1,4 százalékkal elmaradt a bázisidőszakitól.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: hitel

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 30. 18:12, kedd | Belföld

Továbbra is magas a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

Továbbra is magas a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden internetes oldalán.

2021. November 30. 15:01, kedd | Belföld

Házaló csalók élnek vissza a Jónak lenni jó! nevével

Ismeretlenek a közmédia adománygyűjtő műsorára hivatkozva lakásokba csöngetnek be és kérnek támogatást a Regőczi Alapítvány számára

2021. November 30. 13:16, kedd | Belföld

Véradásra és plazmaadásra kér a vérellátó szolgálat

Ismét donorok jelentkezését várja az Országos Vérellátó Szolgálat, a koronavírus-fertőzöttek gyógyulási esélyeinek növelése érdekében újra vérplazmára van szükség a fertőzésből már felgyógyult betegektől,

2021. November 30. 13:01, kedd | Belföld

Müller Cecília: nagyon sikeres volt az oltási akcióhét

Nagyon sikeres volt az oltási akcióhét Magyarországon, ezért az a döntés született, hogy egy héttel meghosszabbítják - mondta az országos tisztifőorvos a kormány közösségi oldalára hétfőn feltöltött videójában.