Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. Július 17. 07:41, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Genetikailag kódolt az alkohol és a zsíros ételek szeretete

Genetikailag kódolt az alkohol és a zsíros ételek szeretete

A kutatók szerint nem véletlen, hogy a nyugati emberek sokkal jobban szeretik a zsíros ételeket és az alkoholos italokat, mint a keleten élők.

A legfrissebb kutatási eredmények szerint ugyanis az egészségtelen ételek és italok iránti vonzódás genetikailag kódolt.

A kutatók elmondták: az emberek szervezetében létezik egy olyan genetikai kapcsoló, amely a galanin nevű gént, és ezzel együtt az éhséget és a szomjúságot szabályozza. Ennek a kapcsolónak az erősségétől függ, hogy milyen ételekre és italokra vágyunk - írja a Journal of Neuropsychopharmocology.

A tudósok a kutatásokat azért kezdték el, mert a nyugati világban az 1970-es évek óta folyamatosan növekszik az elhízottak aránya, míg ez a helyzet keleten sokkal kevésbé súlyos. Végül kiderült, hogy a szóban forgó genetikai kapcsoló a keletiek szervezetében sokkal gyengébb jeleket küld, ami miatt ők kevésbé vágynak a hízlaló ételekre és az alkoholra.

A szakemberek szerint a nyugatiak genetikai felépítése azért fejlődött ilyen irányba, mert a civilizáció kezdetén a sör és a tejtermékek számítottak Európában a legfontosabb kalóriaforrásnak a téli hónapokban. Ennek lehet a következménye az, hogy a nyugati emberek a mai napig kívánják a zsírban gazdag ételeket és az alkoholos italokat.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;