Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Június 11. 18:04, péntek | Helyi
Forrás: www.balaton.hu

Gazdag programsorozattal ünnepelt Keszthely

Gazdag programsorozattal ünnepelt Keszthely

763. születésnapját ünnepelte a hétvégén Keszthely.A jeles esemény alkalmával tartották meg éves találkozójukat a gimnázium öregdiákjai, ülésezett a tiszteletbeli magisztrátus, a kultúra jegyében képzőművészeti tértextil alkotás

Szombat délelőtt a város Fő terén a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar és a vendégükként érkezett olaszországi Santa Margherita társegyüttes térzenéje köszöntötte az ünneplőket. A plébániatemplom melletti volt rendház Klempa-emlékszobájában a Premontrei Öregdiákok Egyesülete tartott találkozót, az utódiskola nyomain működő Vajda János Öregdiákok Egyesülete a Balaton Színházban az évi rendes közgyűlését bonyolította le. Délben felavatták a gimnázium épületének tornyában elhelyezett új órát, a volt Vajda-diákok adományát. Az eseményen ifj. Festetics György mondott avatóbeszédet.

Újabb emléktáblával gazdagodott a Goldmark Károly Művelődési Központ lépcsőházában lévő Keszthelyi Pantheon. A Város napi programsorozat keretében avatták fel Dr. Rakos József emléktábláját, aki 1958-tól 1980-ig vezette a Festetics Kastélyt és könyvtárát.

A városnapi hagyományokhoz tartozóan a kultúrát a képzőművészet jelenített meg: zászlódíszbe öltözött a sétálóutca. A Nők a Balatonért Egyesület kezdeményezését folytatva, Péczeli Margit ez alkalomra készített textilmunkái szerepelnek a szabadtéri tárlaton, díszítik az egész szezonban a belvárost. Az alkotások Aranyhíd címmel, s szimbolikus elemekkel a Balatoni Múzeum megújult állandó kiállítására is felhívják a figyelmet.

A képviselő-testület ünnepi ülésén a város tiszteletbeli magisztrátusának képviseletében dr. Szutrély Péter magiszter beszélt a grémium előző napi ülésén végzett munkáról. Elmondta: a városvezetői tájékoztatón kapott ismeretek birtokában tapasztalataikkal, alkotó szándékukkal igyekeznek előmozdítani, hogy Keszthely mind jobban lássék a világban, sugározzék a kulturális és turisztikai élménykínálata.

Ruzsics Ferenc polgármester az összefogás erejébe, a közös munkával nagy nehézségek mellett is lehetséges értékteremtésbe vetett hitét hangsúlyozta. Az ünnepi közgyűlésen elmondott beszédében példaként említette a nyertes pályázatok révén érlelődő gyümölcsöket: a Vendéglátóipari Szakközépiskola épületének rekonstrukcióját, a hamarosan kezdődő belvárosi rehabilitációt, a Balaton-parti fejlesztéseket, a kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának alapítványi kezdeményezéssel megvalósult fejlesztését, a megyegyűléssel ápolt jó kapcsolatok révén a város volt moziépületéből kialakított mozgás háza megvalósítását, az őszre elkészülő tanuszodát.

A képviselő-testület délután tartott ünnepi ülésén több önkormányzati alapítású kitüntetetés átadására is sor került.

· Díszpolgári címet kapott dr. Léber Mihály címzetes prépost,

· Keszthely Városért elismerésben részesült az Asbóth Sándor Szakközépiskola és dr. Iglódi Endre jogász.

· Keszthely Város Szolgálatáért elismerést vehetett át dr. Aikelin Zsófia orvos, Hinterauer László dekoratőr, Nagy Tamás zenész, cserkészcsapat-vezető, és dr. Tarnóczai Miklós állatorvos.

· Keszthely Város Egészségügyéért kitüntetésben részesült dr. Kató Csaba, a városi kórház orvosigazgatója.


Szintén Város Napján mutatták be azt a kötetet, melyet a Fejér György Városi Könyvtár kezdeményezésével állítottak össze. A Keszthelyi Életrajzi Lexikon az önkormányzat támogatásával készült el. Hétszázötven kiemelkedő egyéniség szerepel a míves kötetben, akik munkájukkal elősegítették a város fejlődését, öregbítették hírnevét.

Vasárnap alternatív hajtású autók versenyét rendezték meg a Balaton-parton, délutántól a színházban hastáncgála, majd Ghymes-koncert zárta az ünnepi programokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.