Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 08. 17:32, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Gátat tört át a víz Tahitófalun – frissülő árvízi hírek

Gátat tört át a víz Tahitófalun – frissülő árvízi hírek

Kisorosziban magasítani kellett a gáton, Gemenc felett repülési tilalom van érvényben. Eddig 152 fő-és mellékutat zártak le országszerte, délután kettőtől a Szentendréről Dunakeszire vezető 11-es út is sorra került. Pilismarótra ötszáz roma utazik 3 megyéből, hogy részt vegyenek a védekezésben, Tahitótfaluban viszont teret nyert a víz, átszakítva az egyik ideiglenes gátat. Árvízi híreink.

16:33 Fejér megye hét árvízzel érintett településéből négynél a várható legmagasabb vízállás szintje fölött elkészültek a védművek, Kisapostagon, Kulcson és Ercsiben tart még a védekezés. A 6-os főúton súlykorlátozást vezetnek be június 8-án, szombaton 18 órától, ezért a 3,5 tonna feletti járművek nem közlekedhetnek a kulcsi körforgalom és Ercsi között a korlátozás visszavonásáig. A megyei védelmi bizottság elnöke szombat délután Kulcson és Rácalmáson ellenőrzi az árvízvédelmi munkákat - tájékoztatott a megyei Védelmi Bizottság.

15:03 Tahitótfalun az ideiglenes gátat szombat délelőtt áttörte a víz, így jelenleg az eredeti, második gát védi a települést az ár ellen - közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs közleményében azt írta, Tahitótfalu önkormányzata korábban úgy döntött, kettős biztonsági rendszert alakít ki az árvíz ellen, mert így újabb területeket akart megvédeni a 2002. és 2006. évi árvizekhez képest.Mint írták, várható volt, hogy az első, helyi anyagból megépített ideiglenes védvonal nem bírja majd a terhelést a rekordmagasságú árvíz ellen. Jelezték: a területen 50 lakóingatlant öntött el a víz. Tájékoztatásuk szerint ugyanakkor az ideiglenes gát lehetővé tette a második, a korábbi nyomvonalon lefektetett ideiglenes védmű fejlesztését, megerősítését. Közölték, a kirendelt műszaki szakértők 'a korábbi gyakorlatnak megfelelően' a második védvonalat tekintik véglegesnek és ennek biztonságos megerősítéséről gondoskodnak.

14:00 Szombat hajnalban a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kérésére az Országos Roma Önkormányzat riasztotta az Országos Roma Önkormányzat és a Lungo Drom képviselőit, hogy azonnal induljanak Pilismarótra, mert veszélyben a település - közölte Farkas Flórián, az ORÖ elnöke.

Az 550 segítő több megyéből és településről, Nógrád, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből indult el, hogy mielőbb odaérjen és megkezdhesse a mentési munkálatokat.Farkas Flórián szerint 350-en szinte azonnal a helyszínre ment és megkezdték a mentési munkálatokat, majd 3 busszal már újabb segítők érkeztek, akik minden erejükkel dolgoznak a gátakon.

13:13 Lezárják 14.00 órakor a Szentendréről a Dunakanyarba vezető 11-es utat - közölte Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott szombaton Dunakeszin, sajtótájékoztatón.A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 2013. június 8. 12.30 órai összesítése alapján több mint 152 kilométernyi fő- és mellékúton kellett forgalomkorlátozást bevezetni. 49 szakaszon van érvényben teljes, míg 11 szakaszon félpályás útzár van érvényben. Országos közúton továbbra sem közelíthető meg Kisoroszi, Pilismarót és Dömös.

A közlekedők az aktuális korlátozásokról a www.kozut.hu és a mobiltelefonokra optimalizált m.kozut.hu oldalon, valamint társaságunk Útinform szolgálatának hivatalos Facebook és Twitter oldalán tájékozódhatnak. A Magyar Közút Zrt. diszpécserei 0-24 órában elérhetőek, a megyei diszpécserközpontok és Útinform szolgálat elérhetőségei megtalálhatóak az előbb felsorolt helyeken

Eközben Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Csatornázási Művek vezérigazgatójával és a Városháza árvízvédelmi osztályvezetőjével közösen ellenőrizteti a Római-parton a Királyok útján húzódó elsőrendű védmű valamennyi csatlakozási pontját és teljes nyomvonalát.

11:15 A légtérkorlátozás betartására kér mindenkit Nemzeti Közlekedési Hatóság, a tiltott zónák között pedig kiemelten védett hely lett Gemenc. A vadállomány védelme érdekében a Légügyi Hivatal fokozottan felhívja a figyelmet a Gemenci erdőtömb és kiemelten a Veránka sziget feletti légtérben történő repülések tiltására.

A Légügyi Hivatal együttműködve a HungaroControlZrt.-vel és a Magyar Honvédséggel kiemelten fogja ellenőrizni a korlátozott légterek – ezen belül is kiemelten a „GEMENC” korlátozott légtér - területére érvényes előírások betartását. Az ide vonatkozó előírások megsértőivel szemben - tekintettel a kihirdetett veszélyhelyzetre – a Légügyi Hatóság a légügyi törvényben előírt legsúlyosabb szankciókat fogja alkalmazni.

11:05 A Somogy megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoport a Mosoni-Duna győrújfalui szakaszán mintegy 2 kilométer hosszan a gát magasításán és megtámasztásán dolgozott. A nappali váltásban dolgozó 51 somogyi tűzoltó ezen kívül az épített gát fóliával való bevonását végezte búvárok és civil önkéntes erők közreműködésével. Eközben Kisoroszi térségében szükségessé vált az épített védvonal megmagasítása. A helyszínen szolgálatot teljesítő Somogy Mentőcsoport mintegy 5000 homokzsákot juttatott fel a töltéskoronára. A terepviszonyok miatt ezt a feladatot csak a mentőcsoport quadjával tudták végrehajtani. A mentőcsoport tagjai 2 sorban, 3 zsák magasságban mintegy 280 méter hosszan erősítették meg a gátat - tudatta a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

10:37 Eddig 972 embert kellett kitelepíteni otthonából, hajnalig több mint 5,8 millió homokzsákot építettek be a gátakba - közölte Orbán Viktor miniszterelnök újságírókkal szombaton délelőtt Győrújfalu határában. Komárom és Esztergom rendben van' - jelentette ki. Hozzátette: a következő 'veszélyes' pont Pilismarót, ahová rövidesen elindul.

10:24 ÁRvíz FM néven árvízvédelmi rádiót indít vasárnap reggel 8 órától a közmédia. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) gyártásában készülő műsorok a nap 24 órájában hallhatók lesznek - közölte az új csatorna vezetője. Tóth Tamás Antal elmondta, a rádió a korábbi Neo FM frekvenciáin sugároz majd, így Budapesten például a 100.8 MHz-es frekvencián lesz fogható.Tájékoztatása szerint a rádió a tervek szerint 30 napig sugározza majd adását. A műsorokat a közmédia munkatársai gyártják, illetve azok alapvetően a közmédia híreire épülnek.

Tóth Tamás Antal arról beszélt, a csatornán folyamatosan tudósítanak majd az árvízi védekezésről. A rádió nonstop nyomon követi az eseményeket, élő műsorvezetéssel, helyszíni tudósításokkal' - mondta az árvízvédelmi rádió vezetője, hozzátéve: a szervezési munkák és a menetrend kialakítása jelenleg is tart.

09:40 Befejeződött a Margitsziget árvízvédelmi megerősítése - közölte Tarlós István főpolgármester szombat kora délelőtt az MTI-vel. A főpolgármester közleményében azt írta: felkészülten várják a Duna tetőzését. Tarlós István még pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a Margitszigetet 930 centiméteres vízállásig meg tudják védeni, bár belvízre számítani kell a sziget belsejében. A szigeten 'tengeri kígyót' alakítottak ki: hetven darab húszméteres tömlőt fektettek le, amelyet először levegővel, majd vízzel töltöttek meg. Átmérője 90 centiméter, egy elem súlya 13 tonna.

Címkék: árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során