Városlista
2024. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2010. Július 14. 16:03, szerda | Helyi
Forrás: Indexbalaton

Fürdőzés kánikulában

Fürdőzés kánikulában

A nyári hőségben még a strandokon is növekszik a rosszullétek száma, ám mindez a hévízi tófürdőre nem igaz. – Az előforduló estek gyakorisága nem haladja meg az átlagos napokon tapasztaltakat, tegnap is csak egyetlen vendéget kellett e

A szakemberek szerint naponta többször is érdemes megismételni a húsz perces fürdőzést a hévízi tóban, de nem javasolják, hogy egyhuzamban ennél több időt töltsenek a vízben a vendégek. A gyógyvíz akkor fejti ki jótékony hatását, ha a fürdőzések közé beilleszkedik egy kis pihenő idő. Ez az ajánlás változatlanul igaz a hőségben is. - Csak a kánikula miatt nem kell lerövidíteni az időtartamot. Pácienseink számára az évszaknak megfelelően szoktuk megállapítani a fürdőzés időtartamát. Ez általában húsz perc, ám van akinek ennél rövidebb tizenöt vagy tíz perces fürdést ajánlunk, kétszeri, háromszori ismétléssel. A hőségben a meleg víz nem jelent felfrissülést, ám előtte és utána a langyos vizes zuhanyozással biztosítani lehet a kellemes közérzetet - mondta Dr. Szekeres László.

Az orvos-igazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy a szervezet hő- és vízháztartását nagyon megterheli a harminc fok feletti hőmérséklet. - A test megpróbálja leadni azt a hőt, amit a napsugárzás és a külső hőmérséklet eredményeként magába szív. Azért izzadunk, hogy a testünket hűtsük. Ilyenkor azonban jelentős mennyiségű sót és vizet vesztünk. Mind a kettőt pótolnunk kell. Az alkohollal és a teofillin tartalmú folyadékokkal ezt nem érjük el. Ilyenkor az ásványvizek adják a legtöbb segítséget. Fontos, hogy a nagy melegben mindenkinél legyen víz és a szokásosnál gyakrabban igyon. Ne várja meg, amíg szomjas lesz, mert a szomjúságérzet is másként jelentkezik. A másik fontos tényező az ultraibolya sugárzás kivédése. A napsütésben kiszárad a bőrünk, a szemünk és a szánk, s nem véletlen, hogy sokat beszélünk a bőrrák kialakulásának veszélyeiről.

Az óvatlanságnak a későbbiekben súlyos későbbi következményei lehetnek. Keressük az árnyékos helyeket, használjunk napszemüveget, árnyékolókat. Aki betartja az előírásokat a legnagyobb kánikulában is kellemesen érzi magát a hévízi tófürdőben - fogalmazta meg a látogatóknak szóló tanácsait Dr. Szekeres László.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 22. 09:27, csütörtök | Belföld

Két hajó égett az alsóörsi kikötőben

Egy vitorlás hajó és egy segédmotoros elektromos hajó égett a Veszprém vármegyei alsóörsi kikötőben - közölte a katasztrófavédelem csütörtök reggel a honlapján.

2024. Február 22. 09:23, csütörtök | Belföld

KSH: bruttó átlagkereset 655 600 forint volt 2023 decemberében

2023 decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.

2024. Február 22. 09:08, csütörtök | Belföld

Itt vannak a filléres új bérletárak

2024. Február 22. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány fontosnak tartja a NATO megerősítését, de kölcsönös tiszteletet és konzultációt vár

A Magyar Külügyi Intézet (MKI) szerint a svéd NATO-csatlakozás kapcsán Magyarország által megfogalmazott üzenet egyértelmű: