Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Július 14. 16:03, szerda | Helyi
Forrás: Indexbalaton

Fürdőzés kánikulában

Fürdőzés kánikulában

A nyári hőségben még a strandokon is növekszik a rosszullétek száma, ám mindez a hévízi tófürdőre nem igaz. – Az előforduló estek gyakorisága nem haladja meg az átlagos napokon tapasztaltakat, tegnap is csak egyetlen vendéget kellett e

A szakemberek szerint naponta többször is érdemes megismételni a húsz perces fürdőzést a hévízi tóban, de nem javasolják, hogy egyhuzamban ennél több időt töltsenek a vízben a vendégek. A gyógyvíz akkor fejti ki jótékony hatását, ha a fürdőzések közé beilleszkedik egy kis pihenő idő. Ez az ajánlás változatlanul igaz a hőségben is. - Csak a kánikula miatt nem kell lerövidíteni az időtartamot. Pácienseink számára az évszaknak megfelelően szoktuk megállapítani a fürdőzés időtartamát. Ez általában húsz perc, ám van akinek ennél rövidebb tizenöt vagy tíz perces fürdést ajánlunk, kétszeri, háromszori ismétléssel. A hőségben a meleg víz nem jelent felfrissülést, ám előtte és utána a langyos vizes zuhanyozással biztosítani lehet a kellemes közérzetet - mondta Dr. Szekeres László.

Az orvos-igazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy a szervezet hő- és vízháztartását nagyon megterheli a harminc fok feletti hőmérséklet. - A test megpróbálja leadni azt a hőt, amit a napsugárzás és a külső hőmérséklet eredményeként magába szív. Azért izzadunk, hogy a testünket hűtsük. Ilyenkor azonban jelentős mennyiségű sót és vizet vesztünk. Mind a kettőt pótolnunk kell. Az alkohollal és a teofillin tartalmú folyadékokkal ezt nem érjük el. Ilyenkor az ásványvizek adják a legtöbb segítséget. Fontos, hogy a nagy melegben mindenkinél legyen víz és a szokásosnál gyakrabban igyon. Ne várja meg, amíg szomjas lesz, mert a szomjúságérzet is másként jelentkezik. A másik fontos tényező az ultraibolya sugárzás kivédése. A napsütésben kiszárad a bőrünk, a szemünk és a szánk, s nem véletlen, hogy sokat beszélünk a bőrrák kialakulásának veszélyeiről.

Az óvatlanságnak a későbbiekben súlyos későbbi következményei lehetnek. Keressük az árnyékos helyeket, használjunk napszemüveget, árnyékolókat. Aki betartja az előírásokat a legnagyobb kánikulában is kellemesen érzi magát a hévízi tófürdőben - fogalmazta meg a látogatóknak szóló tanácsait Dr. Szekeres László.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.