Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. November 30. 18:01, szombat | Belföld
Forrás: mti

Folytatódnak az adócsökkentések jövőre is

Folytatódnak az adócsökkentések jövőre is

Az adócsökkentések jövőre is folytatódnak, a kormány minden dolgozó nyugdíjast mentesít a járulékfizetés alól, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) esetében a kisvállalati adó mértéke 13-ról 12 százalékra mérséklődik

- mondta a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára a "Nemzeti adókonzultáció" című rendezvényen, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tartott pénteken Budapesten.

Izer Norbert kiemelte: a gazdasági növekedés hátterében az adócsökkentés áll, mert amióta csökkennek az adók, nő a gazdaság, bővül a foglalkoztatás és a bérek is. A bruttó hazai termék (GDP) növekedése 2018-ban elérte az 5,1 százalékot, az idei év második negyedévében az 5,2 százalékot, a harmadikban az 5 százalékot. Ezzel az értékkel Magyarország az európai uniós rangsor első helyén van.

Rámutatott: ez a kormány az adócsökkentés kormánya, 2010 óta folyamatosan csökkennek az adók, 15 százalékra mérsékelte a kabinet a személyi jövedelemadót, 9 százalékra a társasági adót, emellett a szociális hozzájárulási adó is folyamatosan csökken 2016 óta. Ma a magyar vállalkozások fizetik az Európai Unió legalacsonyabb társasági adóját, és a magyar emberek az EU harmadik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját.

Az államtitkár kiemelte: az Európai Unióban Magyarországon volt a legnagyobb mértékű adóteher-csökkentés 2017-ben, a tavalyi adómérséklésekkel Magyarország ezüstérmes lett. A majdnem egy százalékpontos csökkentést 2017-ben és 2018-ban is úgy sikerült elérni, hogy közben az unióban nőtt az átlagos közteher.

A kormány adócsökkentő politikájával párhuzamosan jelentősen mérséklődtek az adminisztrációs terhek is, ehhez hozzájárult az is, hogy az adóhivatal egyre hatékonyabb ellenőrzési munkát végez - fűzte hozzá.

A PM adóügyekért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy 2018. január 1-jétől 19,5 százalékra csökkent a szociális hozzájárulási adó, amely csak tavaly 200 milliárdot hagyott a vállalkozásoknál. A kkv-kat közvetlenül is érintették a könnyítések, tavaly ugyanis 13 százalékra csökkent a kisvállalati adó (kiva) kulcsa is. Ahogy mérséklődött a kisvállalati adó (kiva) kulcsa, úgy nőtt a kiva népszerűsége, míg 2016. decemberében 6500 gazdasági szereplő, addig ma már több mint 41 ezer vállalkozás választotta a kivát.

A PM államtitkára rámutatott: 2020-ban szinte mindenkit érintenek az adócsökkentések. Az intézkedések közül kiemelte, hogy a kormány a négygyermekes anyáknak élethosszig tartó szja-mentességet biztosít, valamint a szálláshely-szolgáltatók forgalmi adóterhe 9 százalékponttal csökken.

Izer Norbert jelezte: az adócsökkentés legbiztosabb fedezetét a gazdaság fehérítése jelenti, ezért a kabinet további intézkedésekre készül a feketegazdaság visszaszorítására.

Címkék: adó, adócsökkentés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni