Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2013. Szeptember 27. 11:29, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Folytatódik a közmunkaprogram Zala megyében

Folytatódik a közmunkaprogram Zala megyében

Mintegy 230 álláskereső közfoglalkoztatása kezdődött meg augusztusban Zala megyében

a programba az idén több mint 4950 embert tudtak bevonni - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja az MTI-vel.

A közfoglalkoztatási támogatásokra 1,6 milliárd forintot meghaladó összeget fordítottak. Ebből a start központi keret 1,2 milliárd forintot tett ki, amelynek több mint háromnegyede a kistérségi startmunka mintaprogramokat érintette.
A belterületi közúthálózat javítására augusztusban mintaprogram indult Zala megyében, a kivitelezési munkákba - zömében a letenyei és a zalaszentgróti kistérségből - 45 embert vontak be. A nyár utolsó hónapjában kiemelt feladat volt a parlagfű elleni védekezés, amely a közfoglalkoztatottak munkaköri leírásában is szerepel.
A hagyományos, hosszabb időtartamú közfoglalkoztatásba augusztusban több mint 150 álláskeresőt tudtak bevonni; 46 százalékukat a nagykanizsai, 27 százalékukat pedig zalaegerszegi kirendeltség területéről. Az idén (döntő többségben 6 órás közfoglalkoztatás keretében) a tervezettnél 19 százalékkal több, összesen 1731 álláskereső támogatása kezdődött el Zalában.
Munkahelyteremtő beruházások megvalósítására, összesen 39 pályázat kapott támogatást. A fejlesztések eredményeképpen az érintett cégeknél (14 zalai településen) 171-gyel bővül a foglalkoztatottak létszáma, a támogatás mértéke pedig meghaladja a 309 millió forintot.
A nyári diákmunka program keretében júliusban és augusztusban a tervezettnél 71,5 százalékkal több, összesen 343 fiatal jutott munkához.
A vállalkozóvá válást elősegítő támogatásokra beérkezett pályázatokból augusztus végéig 29 pályázatot bíráltak el; a megítélt támogatás összege meghaladja a 85 millió forintot.
Bérkompenzációs támogatásra augusztus végéig 140 munkáltatóval kötött szerződést a munkaügyi központ. A közel 69 millió forint támogatási összegből mintegy 38 településen 1740 ember támogatását tudták megvalósítani. A munkáltatók a legnagyobb számban a nagykanizsai kirendeltség területén részesültek támogatásban.
A hátrányos helyzetű álláskeresők munkaerő-piacra lépésének (visszatérésének) segítése című komplex, személyre szabott programba augusztusban 250 személyt vontak be, az idén összesen 1131 ember részesült támogatásban. A programban résztevők 36 százaléka pályakezdő, valamint 25 év alatti álláskereső, 19 százaléka már betöltötte az ötvenedik életévét, 16 százaléka pedig tartós munkanélküli.
Augusztusban 11 képzést indítottak a megyében; az álláskeresők egyebek közt szakács, földmunka-, rakodó- és szállítógép-kezelő, társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó, hő- és hangszigetelő tanfolyamokon vehettek részt.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 10:02, kedd | Belföld

Éjfélkor jár le az szja jóváhagyásának határideje

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Május 21. 06:00, kedd | Életmód

Meteorológia: nagyon erős UV-B sugárzás várható kedden a Dél-Dunántúlon

Nagyon erős UV-B sugárzás várható kedden a Dél-Dunántúlon - közölte a HungaroMet Zrt. hétfőn.

2024. Május 21. 06:00, kedd | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - Őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát

Segítségnyújtás elmulasztása miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát hétfőn - közölte a rendőrség a police.hu-n.