Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2014. Július 04. 06:00, péntek | Belföld

Fizetésbehajtás külföldi munkáltató esetében – Hogyan?

Fizetésbehajtás külföldi munkáltató esetében – Hogyan?

Hogyan hajtható be külföldi munkáltató esetében az elmaradt, elcsúszott munkabér? Erre keresi a választ kérdezünk, akinek ezúttal is az onlinejogsebesz.hu segít. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

A következő problémámra próbálok segítséget találni:
Férjem Olaszországban dolgozott egy fuvarozó cégnél 11 évig, sajnos a munkáltató az utóbbi évben állandóan több hónapot csúszott a munkabér kifizetéssel. Magyar-olasz ügyvédi irodához fordultunk segítségért, akikkel anyagi okok miatt megszakadt a kapcsolatunk.

Van egy jogerőre emelkedett európai fizetési meghagyásunk a munkáltató ellen 5000,-€ értékben.
Mivel anyagilag teljesen ellehetetlenedtünk, nem tudjuk érvényesíteni.
Több helyen érdeklődtem, de mindenhol 200-500 €-ig terjedő, konzultációs, tanácsadói díjat kérnek előre.

Úgy vélem, hogy valahol csak akad segítség problémánkra, ahol esetlegesen utólagos költségtérítés ellenében is tudnak segíteni, vagy jogosultak lennénk költségmentességre.
Szeretném megtudni, hogy ilyen esetben egy magyar állampolgár hová fordulhat segítségért.
Nem akarom elhinni, hogy egy külföldön munkát vállalónak semmi esélye se legyen elmaradt járandóságaihoz jutni, ebbe nemcsak a munkabért értem, hanem a munkaviszony igazolásának, megszűnésének dokumentumait is.

Azt tapasztaltam, hogy a közjegyzők és a jogászok, akiket megkérdeztem, nem tájékozottak az európai fizetési meghagyásos eljárásban.

Az iratot kibocsátó közjegyző szerint a területileg illetékes bírósághoz kellene kijuttatni az eufmh-t.

Várom szíves tanácsukat!

Köszönettel

2014. 06. 01.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Amennyiben magyar közjegyző bocsátotta ki a jogerős fizetési meghagyást, az eljárás az alábbi: A magyar jogerős fizetési meghagyás más tagállamban történő végrehajtása esetén három mód közül választhat a jogosult:

1. a 44/2001/EK tanácsi rendelet 54. cikke (VI. melléklet) szerinti tanúsítvány kiadását kéri a magyar közjegyzőtől, és ez alapján kérheti más tagállamban a végrehajthatóvá nyilvánítást és a végrehajtás elrendelését; vagy

2. a magyar meghagyást elismerteti és végrehajthatóvá nyilváníttatja a másik tagállamban annak nemzeti joga szerint és ezután kéri a végrehajtást; vagy

3. a nem vitatott követelésekre vonatkozó európai végrehajtható okirat létrehozásáról szóló 805/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján kéri a magyar közjegyzőt, nyilvánítsa a meghagyást európai végrehajtható okiratnak és állítson ki tanúsítványt (ld. a 805/2004/EK rendelet I. mellékletét), amely alapján más tagállamban kérhető közvetlenül a végrehajtás. Nyilván az Önök esetében a harmadik megoldás a célszerű, sajnos azonban a közjegyzőknek ebben nincs gyakorlatuk, ezért nehezen vállalják. Ráadásul, a kibocsátó közjegyzőnél kérhető a végrehajtás, aki, lehet, ilyet még nem csinált, ezért bizonytalan és nehezen vállalja. A 44/20001/EK rendelet, illetve a 805/2004/EK rendelet szerinti tanúsítvány, valamint a végrehajtási lap kiállításáért díjat kell fizetni, amely az eljáró közjegyzőt illeti. A díj mértéke az ügyérték 1%-a, de legalább 5000 forint, legfeljebb 150 000 forint; ha pedig az ügyérték nem állapítható meg, 5000 Ft. Az ügyérték a végrehajtandó követelésnek az eljárás megindításakor fennálló, járulékok nélkül számított értéke. A díjat az európai fizetési meghagyásos eljárás eljárási díjához hasonlóan, a fent leírtak szerint kell megfizetni.
Sajnos ennek sincs kialakult, napi gyakorlata, ezért találnak oly nehezen ilyen témában jártas
ügyvédet.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Nádas Gábor
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t

2024. Július 19. 08:16, péntek | Belföld

Szombatról elhalasztották a Balaton-átúszást

Csütörtökön a szervezők elhalasztották a szombatra tervezett Révfülöp és Balatonboglár közötti 42. Lidl Balaton-átúszást.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Belföld

Pénteken és vasárnap napos, szombaton felhős idő várható

Pénteken és vasárnap napos, meleg idő lesz, de szombaton előbb a Dunántúlon, majd később a középső országrészben is felhős idő várható, néhol esővel

2024. Július 19. 08:13, péntek | Belföld

Rétvári Bence: elfogadhatatlan, ami a szolnoki kalandparkban történt

Elfogadhatatlan és felháborító az, ami a szolnoki kalandparkban készült videón látható - közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön az MTI-vel.