Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Augusztus 30. 22:52, csütörtök | Helyi
Forrás: Zalai Hírlap

Figyelem! Baleset-megelőzési tanácsok az iskolakezdéshez

Figyelem! Baleset-megelőzési tanácsok az iskolakezdéshez

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a szülők és a gyereke figyelmét, mi mindenre kell ügyelni, hogy elkerüljük a baleseteket!

Szeptember 3-án nyitják kapuikat az iskolák, megkezdődik az idei tanév. Ezzel egy időben sok kisgyermeket visznek szüleik, nagyszüleik bölcsődékbe, óvodákba is. Éppen ezért a rendőrség felhívja a közlekedők figyelmét, hogy fokozott óvatossággal, kellő körültekintéssel közlekedjenek, hiszen várhatóan megnövekszik a forgalom a tanintézmények környékén. Különösen ügyeljenek a várhatóan nagy gyalogosforgalomra!

A gyermekek a legsérülékenyebbek, legyen szó közúti közlekedési balesetekről, élet- vagy vagyon elleni bűncselekményekről, bármilyen rossz szándékú befolyásról vagy csak a tapasztalatlanságukból fakadó átgondolatlan döntésekről. Ők azok, akik életkorukból adódóan nem érzik a veszélyt, a közlekedési helyzetekben vagy - biztonságot nyújtó közeg híján - az élet más, számukra ismeretlen szituációiban.
A tanévkezdéshez kapcsolódóan 2012. szeptemberében is a reggeli és a kora délutáni időszakban (amikor a gyerekek iskolába, illetve onnan haza mennek) egyenruhás rendőrök teljesítenek szolgálatot ott, ahol ez indokolt. Az egyenruhások segítik a gyermekek biztonságos közlekedését, és fokozott figyelmet fordítanak a gépjárművezetők jogkövető magatartásának ellenőrzésére, kiemelten a kijelölt gyalogátkelőhely megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és a gyermekülés kötelező használatára.

Közlekedési tanácsok iskolásoknak


Véget ért a nyári szünet, vár az iskolapad. Szeptember beköszöntével újra forgalmasabbá válnak az utcák, hiszen mind többen igyekeznek a különböző oktatási intézmények felé. A gyalogos közlekedésben mind több fiatal jelenik, meg, de a tömegközlekedési eszközök is zsúfoltabbá vállnak ebben az időszakban és persze akad, aki egyéb járművel, személygépkocsival – utasként –, kerékpárral közelíti meg iskoláját. A mindennapos közlekedés óriási veszélyeket rejteget magában, ha nem vigyázunk, nem vagyunk elég körültekintőek és óvatosak.

A közlekedési balesetek megelőzése érdekében szükséges, hogy betartsuk azokat az alapvető szabályokat, melyeket a KRESZ ír elő, akár gyalogosan, akár valamilyen járművel közlekedünk.
A közlekedési balesetek elkerülését segítik a rendőrség alábbi tanácsai:

1. Az iskolába időben indulj el! A rohanás figyelemzavart szül, mely a közlekedés során veszélyt hordoz magában.
2. Gyalogosan közlekedve mindig légy körültekintő, tilos helyen ne lépj az úttestre. Az úttestre lépés előtt alaposan nézz körül! A gyakorlatlan kisdiák ne szégyellje megfogni felnőtt kísérője kezét.
3. Lehetőleg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, ennek hiányában a legbiztonságosabb helyen menj át a túloldalra!
4. Kerüld azt, hogy álló jármű mögül, vagy takart helyzetből lépj le az útra!
5. A közút és annak környezete nem játszótér. Erről soha ne feledkezz meg!
6. Ha a gyalogosforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék zöld fénye villog, és már leléptél az úttestre, akkor szedd a lábad! Ha még azonban a járdán állsz, semmiképpen se indulj el! A fényjelző készülék jelzését mindig tartsd be, amikor szabad az áthaladás, akkor se feledkezz meg a körültekintésről! Elsőbbséged csak akkor van, ha azt meg is adják.
7. Ha kerékpárral közlekedsz, ne feledkezz el az első, illetve a hátsó világításról, a kerékpár megfelelő felszereléséről, valamint a kanyarodás előtt ne mulaszd el a körültekintést és a kezeddel jelezni a kanyarodási szándékodat!
8. Tömegközlekedési járműveken való utazáskor kapaszkodj a balesetek megelőzése érdekében! Ne tolakodj, ne rohanj!
9. Ha az autóbusz ajtaja nyitva van, de a csengő hangját már hallod, ne szállj le, illetve fel! A vezetőt és az utastársakat magatartásoddal ne zavard!
10. Utasként közlekedve a passzív biztonsági eszközöket mindig használd!
Ne feledd! Mindig hazavárnak!

Ha nehéz az iskolatáska - Tanácsok kisiskolások szüleinek

Az iskolakezdés új életformát jelent a hatéveseknek és a családjuknak is. Fő a feje a szülőknek, annyi mindenre kell odafigyelni. Vigyázzunk, nehogy közben elfeledkezzünk a kisgyermek személyi biztonságáról, amelyért vele együtt mi, szülők is sokat tehetünk.

Az óvodában a gyerekek megismerkednek a közlekedés alapvető szabályaival: ha piros a lámpa, tilos átmenni az úton, ezt minden kisgyerek tudja. Fogjuk kézen a gyereket, ha gyalog járunk majd vele, és ballagjunk el az iskoláig! Közben megbeszélhetjük, mikor és hogyan szabad átmenni az úttesten, és elismételhetünk más szabályokat is.

1. Azon az úton kísérjük rendszeresen iskolába a gyereket, amelyen később egyedül jár majd!
2. Ne a legrövidebb, hanem a legbiztonságosabb utat válasszuk! A közlekedési szabályok betartásával mutassunk példát gyermekünknek!
3. Úttesten való áthaladáskor ragaszkodjunk gyermekünk kezének megfogásához, vagy ahhoz, hogy velünk együtt keljen át!
4. Úgy indítsuk útra a gyereket, hogy sietség nélkül az iskolához érhessen legalább öt perccel a becsöngetés előtt! A rohanás figyelemzavart okozhat, mely balesetveszélyes, és a közlekedésben nincs helye.
5. Többször gyakoroljuk vele az átkelést a bonyolultabb kereszteződésekben! A közlekedési szabályokat a gyakorlat közben rögzítsük benne!
6. Feltűnés nélkül ellenőrizzük, hogy betartja-e a szabályokat, ha egyedül megy!
7. A gyermekre ne az út másik oldalán várjunk, ezzel elkerülhetjük azt, hogy meglátva minket figyelmetlenül rohanjon át az úttesten!
8. Ha lakott területen kívüli közutat is igénybe kell vennie, feltűnő vagy fényvisszaverő ruhadarabot viseljen, olyat, amelyet a közlekedés többi résztvevője kellő távolságból észlelhet!
9. A gyereket mindig a járda belső oldalán, az úttesttől távol kísérjük, az átkelőhelynél erre szintén figyeljünk!
10. Gyermekünkkel való közlekedéseink alkalmával életkori sajátosságainak megfelelően magyarázzuk el neki a legfontosabb közlekedési szabályokat és a jelzőtáblák jelentéseit!
11. Ha utasként szállítjuk gyermekünket, a passzív biztonsági eszközök használatát követeljük meg, életkori sajátosságoknak megfelelően használjuk a gyermekbiztonsági rendszereket! Magyarázzuk el a gyermeknek, hogy ez miért nagyon fontos!
Forduljon rendőrhöz

Van persze a közlekedésen túl is néhány olyan szabály, amit meg kell ismertetni a kisiskolással.

• Ha az utcán segítségre szorul, forduljon felnőtt emberhez! Ha van a környéken rendőr, akkor hozzá, ha nincs, akkor lehetőleg nőt szólítson meg!
• Ismeretlen autóba tilos beszállni! Ha számára ismeretlen ember szüleire, tanáraira hivatkozva hívja magával, mondjon nemet!
• Ha ismeretlen felnőtt segítséget kér tőle, ami azzal jár, hogy vele kell mennie, tagadja meg! Mondja azt, hogy siet, a sarkon várja az anyukája!
• Ne fogadjon el idegentől semmilyen ajándékot! Mondja, hogy neki ehhez meg kell kérdeznie a szüleit.
• Ha azt tapasztalja, hogy valaki követi, menjen be egy boltba, és kérjen segítséget!
• Egy kisiskolástól már joggal elvárható, hogy tudja a nevét, címét, a szülei telefonszámát. Ha ez utóbbi túl bonyolult, akkor a táskájában, tolltartójában egy megfelelő helyen helyezzünk el egy cédulát, amire a telefonszámok fel vannak jegyezve.

Esti traccs

Fontos hangsúlyozni a gyereknek, hogy a rendőröktől mindig segítségre számíthat, és meg kell tanítani neki a segélyhívó számokat, amelyeket ingyen lehet hívni.
Este mindig jusson idő arra, hogy megbeszéljük gyerekeinkkel az aznap történteket! Lehet, hogy a srácok olyan dologról is beszámolnak, ami felkelti a figyelmünket, és a biztonságuk érdekében lépnünk kell. Ilyen esetben ne legyünk restek megkeresni a rendőrt, az iskolát és az önkormányzatot!

Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.