Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Március 07. 07:13, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Feszült a helyzet a halászok miatt

Feszült a helyzet a halászok miatt

Erősödő diplomáciai feszültséget teremtett Olaszország és India között a halászok meggyilkolásával vádolt két olasz katona börtönbe való áthelyezése, amely az olasz külügyminisztérium szerint sérti a katonák méltóságát.

Az olasz kormány mély aggodalmát fejezte ki az indiai bíróság határozata miatt, és elfogadhatatlannak tartja az olasz katonákat érintő intézkedéseket – hangoztatta a római külügyi tárca közleménye, amelyet átadtak India olaszországi nagykövetének is. Giulio Terzi di Sant’Agata külügyminiszter hozzátette, hogy maximális védelmet és segítséget biztosítanak az indiai börtönbe áthelyezett két olasz katonának.

Egy indiai bíróság az eddigi rendőrségi őrizet helyett három hónapos előzetes letartóztatásba helyezte a két halász meggyilkolásával vádolt olasz katonákat. Az olasz haditengerészetnél szolgáló Massimiliano La Torre és Salvatore Girone tiszthelyettesek a többi rabtól elkülönített cellába kerültek. „Megengedhetetlen lett volna, hogy a köztörvényesek közé zárják őket” – hangoztatta az Indiában tartózkodó Staffan De Mistura külügyi államtitkár. Elmondta, hogy a két katona egyenruhában maradhatott, az olasz konzulátusról külön ételt kapnak, és rokonaiknak is telefonálhatnak. Olasz katonai szakértők nem vehettek részt az indiai hatóságok által elvégzett ballisztikai vizsgálaton. A Times of India napilap értesülései szerint a hajó fekete doboza sem tartalmaz elegendő információt az incidens körülményeire vonatkozóan.

Az olasz sajtó szerint a március 17-i indiai választások állnak a háttérben: az olasz származású Sonia Gandhi, a Kongresszus kormánypárt elnökének ellenfelei igyekeznek kihasználni a gyilkossági ügyet. Az Enrica Lexie olasz teherhajón szolgáló két katona február 15-én egy vélt kalóztámadásra válaszolva nyitott tüzet nemzetközi vizeken. A vád szerint a lövések egy halászhajót értek, amelyen két indiai halász életét vesztette. Később magas rangú olasz küldöttség érkezett az országba a helyzet rendezésére.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.