Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 23. 08:28, kedd | Helyi
Forrás: Somogy TV, Híradó

Fellendült a magyar halfogyasztás a Balatonnál

Fellendült a magyar halfogyasztás a Balatonnál

Bár még mindig népszerű a hekk, már megérkeztek az igényes halfogyasztók a Balaton partra – mesélik a vendéglátósok

Egyre többen fogyasztják a magyar halakat, sokan keresik a süllőt, a pontyot és a keszeget is. A fiataloknak is bővülnek az igényeik, akad olyan étterem, ahol emiatt hetente több kiló különlegességet is be kell szerezni.

A magyar halak iránt a szezon berobbanásával ugrásszerűen megnőtt a kereslet - meséli a halsütő vezetője. Sőt a többségnek kifejezetten balatoni halra fáj a foga.

Huszár László, tulajdonos, Sió Halsütő:
- Természetesen a süllőt szoktam ajánlani, mert azt én úgy hívom, hogy a Balaton kincse. És nagyon nemes, nagyon finom, de egyébként a ponty is, van, aki a keszeget szereti - az idősebb korosztály általában, mert több a szálka benne, de - nagyon jó ízű hal.

Sokaknak azonban továbbra is a hekk a favorit - meséli a tulajdonos. Ezt támasztja alá az éppen érkező pár is. A fiatalember ugyanis többnyire hekket eszik a magyar tengernél.

Farkas Mátyás:
- Igazából, Balaton, akkor nekem hekk, de ez az én saját kis ...de a ponty, meg a harcsa, süllő is, mindegy, csak jól legyen elkészítve.

Mátyást követően viszont minden betérő vendég süllőt kért, még ez a magyar-német házaspár is.

Huszár László, tulajdonos, Sió Halsütő:
- Nem nézik az árakat. Bejönnek és azt mondják, balatoni halat szeretnénk.

A süllőt egészben sütik, így a legtöbb fél kilónál nem kisebb, ezért egy Balaton-kincséért - ahogy a halsütő fogalmazott - legalább 3100 forintot fizetnek. De már nem azok a nyaralók töltik szabadidejüket a Balatonnál, akik az igényes, jellegzetes balatoni étkekre ne áldoznának - magyarázza ez az étterem vezető.

Farkas Imre, vezető, Bárka Bisztró:
- Olyan halfajtákat igényelnek főleg, ami tájjellegű, például a balatoni szürke harcsa, a fogasfilé, nem maradhat el ugye a süllő egészben.

A halas ételek választékát azonban bővíteni kellett - mondja a vendéglős - lazacot ugyanis egyre többen kérnek náluk - hetente mintegy 15 kiló steak-et kell rendelniük - illetve a rákok is igen kelendőek.

Farkas Imre, vezető, Bárka Bisztró:
- Ezt ugye választékosan tésztával vagy salátával igénylik.

- És erre áldoznak is?

- Áldoznak is igen, ez egy kicsivel magasabb árfekvésű mint a balatoni hal, de az íze is különleges.

S mindkét helységben készül és fogy is hallé, pontyból és harcsából is. A bisztró konyháján minden másnap főznek újabb halászlevet. Naponta ugyanis 30-40 vendég kanalazza a balatoni halászlevet.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni