Hírek
2013. Július 23. 08:28, kedd |
Helyi
Forrás: Somogy TV, Híradó
Fellendült a magyar halfogyasztás a Balatonnál
Bár még mindig népszerű a hekk, már megérkeztek az igényes halfogyasztók a Balaton partra – mesélik a vendéglátósok
Egyre többen fogyasztják a magyar halakat, sokan keresik a süllőt, a pontyot és a keszeget is. A fiataloknak is bővülnek az igényeik, akad olyan étterem, ahol emiatt hetente több kiló különlegességet is be kell szerezni.
A magyar halak iránt a szezon berobbanásával ugrásszerűen megnőtt a kereslet - meséli a halsütő vezetője. Sőt a többségnek kifejezetten balatoni halra fáj a foga.
Huszár László, tulajdonos, Sió Halsütő:
- Természetesen a süllőt szoktam ajánlani, mert azt én úgy hívom, hogy a Balaton kincse. És nagyon nemes, nagyon finom, de egyébként a ponty is, van, aki a keszeget szereti - az idősebb korosztály általában, mert több a szálka benne, de - nagyon jó ízű hal.
Sokaknak azonban továbbra is a hekk a favorit - meséli a tulajdonos. Ezt támasztja alá az éppen érkező pár is. A fiatalember ugyanis többnyire hekket eszik a magyar tengernél.
Farkas Mátyás:
- Igazából, Balaton, akkor nekem hekk, de ez az én saját kis ...de a ponty, meg a harcsa, süllő is, mindegy, csak jól legyen elkészítve.
Mátyást követően viszont minden betérő vendég süllőt kért, még ez a magyar-német házaspár is.
Huszár László, tulajdonos, Sió Halsütő:
- Nem nézik az árakat. Bejönnek és azt mondják, balatoni halat szeretnénk.
A süllőt egészben sütik, így a legtöbb fél kilónál nem kisebb, ezért egy Balaton-kincséért - ahogy a halsütő fogalmazott - legalább 3100 forintot fizetnek. De már nem azok a nyaralók töltik szabadidejüket a Balatonnál, akik az igényes, jellegzetes balatoni étkekre ne áldoznának - magyarázza ez az étterem vezető.
Farkas Imre, vezető, Bárka Bisztró:
- Olyan halfajtákat igényelnek főleg, ami tájjellegű, például a balatoni szürke harcsa, a fogasfilé, nem maradhat el ugye a süllő egészben.
A halas ételek választékát azonban bővíteni kellett - mondja a vendéglős - lazacot ugyanis egyre többen kérnek náluk - hetente mintegy 15 kiló steak-et kell rendelniük - illetve a rákok is igen kelendőek.
Farkas Imre, vezető, Bárka Bisztró:
- Ezt ugye választékosan tésztával vagy salátával igénylik.
- És erre áldoznak is?
- Áldoznak is igen, ez egy kicsivel magasabb árfekvésű mint a balatoni hal, de az íze is különleges.
S mindkét helységben készül és fogy is hallé, pontyból és harcsából is. A bisztró konyháján minden másnap főznek újabb halászlevet. Naponta ugyanis 30-40 vendég kanalazza a balatoni halászlevet.
ij
Ezek érdekelhetnek még
2025. December 12. 10:38, péntek | Helyi
Két generáció, egy szenvedély: A Mihalik-bajnokcsalád
Ismerjük meg Mihalik Mirát, a még csak tizenhét éves autóversenyzőt.
2025. December 12. 07:42, péntek | Belföld
A hétvégén is enyhe, de borult idő várható
A hétvégén is folytatódik az enyhe, de jellemzően borult, párás, olykor tartósan ködös idő, helyenként szitálás is előfordulhat.
2025. December 12. 07:36, péntek | Kék hírek
Újabb három személy letartóztatását rendelte el a bíróság a Szőlő utcai ügyben
Újabb három személy letartóztatását rendelte el a Szőlő utcai ügyben a Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra - tudatta a Fővárosi Törvényszék közleményben az MTI-vel csütörtökön.
2025. December 12. 07:30, péntek | Belföld
Erkölcsi iránytű, tiszta gondolkodás és állhatatos szív - jellemezte Vitályos Eszter a közmédiát
Átadták a közmédia legrangosabb szakmai díjait.
