Városlista
2025. december 13, szombat - Luca

Hírek

2013. Július 23. 08:28, kedd | Helyi
Forrás: Somogy TV, Híradó

Fellendült a magyar halfogyasztás a Balatonnál

Fellendült a magyar halfogyasztás a Balatonnál

Bár még mindig népszerű a hekk, már megérkeztek az igényes halfogyasztók a Balaton partra – mesélik a vendéglátósok

Egyre többen fogyasztják a magyar halakat, sokan keresik a süllőt, a pontyot és a keszeget is. A fiataloknak is bővülnek az igényeik, akad olyan étterem, ahol emiatt hetente több kiló különlegességet is be kell szerezni.

A magyar halak iránt a szezon berobbanásával ugrásszerűen megnőtt a kereslet - meséli a halsütő vezetője. Sőt a többségnek kifejezetten balatoni halra fáj a foga.

Huszár László, tulajdonos, Sió Halsütő:
- Természetesen a süllőt szoktam ajánlani, mert azt én úgy hívom, hogy a Balaton kincse. És nagyon nemes, nagyon finom, de egyébként a ponty is, van, aki a keszeget szereti - az idősebb korosztály általában, mert több a szálka benne, de - nagyon jó ízű hal.

Sokaknak azonban továbbra is a hekk a favorit - meséli a tulajdonos. Ezt támasztja alá az éppen érkező pár is. A fiatalember ugyanis többnyire hekket eszik a magyar tengernél.

Farkas Mátyás:
- Igazából, Balaton, akkor nekem hekk, de ez az én saját kis ...de a ponty, meg a harcsa, süllő is, mindegy, csak jól legyen elkészítve.

Mátyást követően viszont minden betérő vendég süllőt kért, még ez a magyar-német házaspár is.

Huszár László, tulajdonos, Sió Halsütő:
- Nem nézik az árakat. Bejönnek és azt mondják, balatoni halat szeretnénk.

A süllőt egészben sütik, így a legtöbb fél kilónál nem kisebb, ezért egy Balaton-kincséért - ahogy a halsütő fogalmazott - legalább 3100 forintot fizetnek. De már nem azok a nyaralók töltik szabadidejüket a Balatonnál, akik az igényes, jellegzetes balatoni étkekre ne áldoznának - magyarázza ez az étterem vezető.

Farkas Imre, vezető, Bárka Bisztró:
- Olyan halfajtákat igényelnek főleg, ami tájjellegű, például a balatoni szürke harcsa, a fogasfilé, nem maradhat el ugye a süllő egészben.

A halas ételek választékát azonban bővíteni kellett - mondja a vendéglős - lazacot ugyanis egyre többen kérnek náluk - hetente mintegy 15 kiló steak-et kell rendelniük - illetve a rákok is igen kelendőek.

Farkas Imre, vezető, Bárka Bisztró:
- Ezt ugye választékosan tésztával vagy salátával igénylik.

- És erre áldoznak is?

- Áldoznak is igen, ez egy kicsivel magasabb árfekvésű mint a balatoni hal, de az íze is különleges.

S mindkét helységben készül és fogy is hallé, pontyból és harcsából is. A bisztró konyháján minden másnap főznek újabb halászlevet. Naponta ugyanis 30-40 vendég kanalazza a balatoni halászlevet.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2025. December 12. 10:38, péntek | Helyi

Két generáció, egy szenvedély: A Mihalik-bajnokcsalád

Ismerjük meg Mihalik Mirát, a még csak tizenhét éves autóversenyzőt.

2025. December 12. 07:42, péntek | Belföld

A hétvégén is enyhe, de borult idő várható

A hétvégén is folytatódik az enyhe, de jellemzően borult, párás, olykor tartósan ködös idő, helyenként szitálás is előfordulhat.

2025. December 12. 07:36, péntek | Kék hírek

Újabb három személy letartóztatását rendelte el a bíróság a Szőlő utcai ügyben

Újabb három személy letartóztatását rendelte el a Szőlő utcai ügyben a Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra - tudatta a Fővárosi Törvényszék közleményben az MTI-vel csütörtökön.

2025. December 12. 07:30, péntek | Belföld

Erkölcsi iránytű, tiszta gondolkodás és állhatatos szív - jellemezte Vitályos Eszter a közmédiát

Átadták a közmédia legrangosabb szakmai díjait.