Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2019. November 07. 18:13, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Felére csökkentette a károkat a jégkármérséklő-rendszer

Felére csökkentette a károkat a jégkármérséklő-rendszer

Felére csökkentette a mezőgazdasági jégkárok mértékét az országos jégkármérséklő-rendszer – közölte Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az M1 csatorna csütörtöki műsorában.

Ez azt jelenti, hogy csak a mezőgazdaságban több tízmilliárd forint értékű termelést sikerült megmenteni az Európában egyedülállóan az egész országot lefedő rendszer kiépítésének köszönhetően – hangsúlyozta Győrffy Balázs.

Hozzátette: a hálózat hatékonyságára jellemző, hogy minden a védekezésre elköltött 1 forinttal, 30 forintnyi termelési értéket tudnak megóvni.

Mint elmondta, az Európai Unió támogatásával, mintegy 1,8 milliárd forint felhasználásával építették ki a rendszert, amelynek működtetése évente 1,5 milliárd forintba kerül. Ugyanakkor az üzemeltetés költségei a kárenyhítési alapot terhelik, így az semmilyen pluszforrást nem igényel a gazdáktól – fűzte hozzá.

A rendszer úgy működik, hogy a jégeső-képződésre utaló meteorológiai jelzésre ezüstjodidot párologtatnak a levegőbe, ami a légkörbe jutva mesterséges jég magvakat képez. Ezzel több, ám a természetes folyamatokhoz képest lényegesen kisebb méretű jégszemcse keletkezik. Ezek többsége, mire elérné a talajt el is olvad, ám a megmaradók is lényegesen kisebb károkat okoznak - ismertette az elnök.

Címkék: jég, jégkár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;