Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Június 24. 12:41, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Feldarabolják Ausztria második legnagyobb építőipari vállalatát

Feldarabolják Ausztria második legnagyobb építőipari vállalatát

Kudarcot vallott a második legnagyobb osztrák építőipari vállalat, az Alpine ausztriai vállalatrészének csődeljárás keretében való megmentése, így várhatóan feldarabolják azt regionális egységekre - derült ki az osztrák sajtójelentésekből hétfőn.

A hét végén folytatott megfeszített tárgyalásokat követően a hajnali órákban bejelentették, hogy nem jártak eredménnyel a társaság átmentéséről folytatott tárgyalások egy úgynevezett átvevő társaságba - amelyben mások mellett a Strabag és a Porr vett volna részt -, mert a vállalkozásnak nincs elegendő likvid pénzeszköze.
A csődeljárás kezdetekor mintegy 5,6 millió euró állt a vállalat rendelkezésére, míg a működés fenntartása egyedül a következő két hétben 40 millió eurót igényelt volna.
Ebben a helyzetben a csődeljárás keretében arra törekszenek, hogy kisebb regionális építőipari cégek vegyék át az Alpine-tól a folyamatban lévő megrendeléseket és a dolgozókat.
Az osztrák ORF közszolgálati rádió a csődbiztos közlése alapján arról számolt be, hogy a csődeljárás nem a konszern teljes 15 ezres dolgozói létszámát érinti, csak a vállalkozás ausztriai részét. Más vállalatrészek, így az Alpine Energie is, egészségesek.
Ausztriában közel ötezer alkalmazott állása kerülhet veszélybe. Az érintett osztrák ágazati szakszervezet szerint a vállalat ezerkétszáz megbízás teljesítését felfüggesztette összesen 800 millió euró értékben.
Az Alpine csődjének súlyát növeli, hogy összesen ezernégyszáz beszállítója van Ausztriában. A kormány ezért intenzíven bekapcsolódott a károk enyhítésébe. A hét végi tárgyalásokon a hitelezők, valamint a csődbiztos és a szakszervezetek mellett Rudolf Hundstorfer munkaügyi és Reinhold Mitterlehner gazdasági miniszter is részt vett. Felmerült az is, hogy befektetésösztönző programot indítanak az építőiparban.
A salzburgi székhelyű, spanyol tulajdonban lévő konszern kedden jelentette be, hogy csődeljáráson kívüli szanálására tett kísérletek kudarcot vallottak, s szerdán kezdeményezte a csődeljárás megindítását.
Osztrák sajtóértesülések szerint az Alpine-nak 400 millió euróra lett volna szüksége, de spanyol tulajdonosának, az FCC konszernnek nem állt rendelkezésére a szükséges összeg, így a cég mintegy ötven banki hitelezője sem finanszírozza tovább az Alpine-t. Az év elején még úgy tűnt, hogy sikerül átsegíteni a céget a nehézségeken. Akkor az FCC 250 millió euróval támogatta meg a céget, a bankok további 150 millió euró adósságleírással járultak hozzá az Alpine megerősítéséhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése