Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2012. Szeptember 30. 21:23, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Felavatták a Balaton legmodernebb hajóját

Felavatták a Balaton legmodernebb hajóját

A 300 utas befogadására alkalmas, a tó legcsendesebb és egyik leggyorsabb hajójának számító új motorost elsősorban a menetrendi hajózás szolgálatába állítják, de esetenként programhajóként is közlekedik majd.

Magyarország nem mondhat le a folyami és tavi hajózásról, a hajóépítésről és a hajóépítő szakemberek képzéséről - mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a Balatoni Hajózási Zrt. új személyhajójának avatásakor, pénteken Szigligeten.

Az államtitkár kiemelte, hogy hosszú évek óta ez volt a legjelentősebb hajóépítés, amelyben magyar szakemberek részt vettek. Emlékeztetett arra, hogy amikor az első Orbán-kormány önkormányzati tulajdonba adta a Balatoni Hajózási Zrt. többségi tulajdonrészét, sokan kritizálták a döntést, mára azonban bebizonyosodott, hogy alaptalanul.



Horváth Gyula, a hajózási társaság vezérigazgatója a névadó és hajóavató ünnepségen arról beszélt, hogy az elmúlt évek legjobb szezonját zárta idén a hajózási társaság, sikerült az üzleti tervet is felülmúlni. A személyhajózás utasforgalma közel 1 százalékkal, a komp utasforgalma 4,5, járműforgalma 2,6, a szállított kerékpárok száma pedig 27,8 százalékkal nőtt.
A cég két kempingjében és egy szállodájában eltöltött vendégéjszakák száma 10,5 százalékkal múlta felül a tavalyi adatokat. Az árbevétel a személyhajózásnál 6,6 százalékkal, a kompnál 10,5 százalékkal, a vitorláskikötőknél 2 százalékkal, a szállásszolgáltatásnál 7 százalékkal nőtt. A eredményből jócskán faragott, hogy a rendezvényhajók és éttermi szolgáltatások forgalma 30-40 százalékkal visszaesett. A hajózási társaság arra számít, hogy év végéig összesen 3-4 százalékkal növeli a bevételét a tavalyi adatokhoz képest.

A cég hajópark-korszerűsítésének részeként a régi elavult vízibuszok leselejtezése miatt volt szükség új hajó vásárlására, amit a közönség ki is próbálhatott. A Szigligetről elnevezett, több mint 40 méter hosszú és 7 méter széles motorost félkész állapotban, 500 ezer euróért vásárolták egy a Bodeni-tónál működő német hajógyártótól, majd mintegy 150 millió forintot fordítottak rá, hogy a balatoni igényeknek megfelelő, korszerű balatoni személyhajóvá váljon.

A 300 utas befogadására alkalmas, a tó legcsendesebb és egyik leggyorsabb hajójának számító új motorost elsősorban a menetrendi hajózás szolgálatába állítják, de esetenként programhajóként is közlekedik majd. Ősszel a Süllő és a Garda Fesztivál idején teljesít szolgálatot.

A társaság az új hajónak köszönhetően két régi vízibuszát tudta leselejtezni, egynek pedig megkezdte az átalakítását, hogy a következő szezonra alkalmassá tegye bicikliszállításra, a térségben egyre inkább fellendülő bicikliturizmus kiszolgálására.

Az ünnepségen Szigliget kikötőjét a településhez kötődő kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázóról, id. Szívós Istvánról nevezték el, emlékműállítással is tisztelegve emléke előtt. A több száz fős közönséget vonzó rendezvényen részt vettek a sportoló rokonai is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.