Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2012. Május 16. 20:42, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Fék nélküli kamiont és körözött külföldit is találtak az ellenőrök az M7-esen

Fék nélküli kamiont és körözött külföldit is találtak az ellenőrök az M7-esen

Vezetési időt túllépő sofőröket, egyik kerekén hiányzó féknyereggel közlekedő kamionost, gyorshajtókat és körözött román állampolgárt is kiszűrtek kedden és szerdán

az M7-es autópályán és az M70-es autóúton végzett komplex közúti ellenőrzési akcióban a magyar hatóságok, valamint négy további ország szakemberei.

Tóth András, a Zala Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének igazgatója az autópálya zalakomári pihenőjénél tartott szerdai tájékoztatón elmondta: a Nemzeti Közlekedési Hatóság által szervezett háromnapos akcióban az Állami Autópályakezelő Zrt., a katasztrófavédelem, a rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakemberei vesznek részt. A sztráda forgalmának szinte egész napos, teljes kitereléssel zajló ellenőrzéséhez osztrák, cseh, lengyel és horvát társhatóságok is csatlakoztak, a románok és az ukránok azonban nem tudtak eleget tenni a meghívásnak, holott az onnan érkező járművekkel elég sok gond van.
Hozzátette, hogy kedd óta több műszaki problémás járművet szűrtek ki és küldtek kényszerjavításra, akadt olyan román kamion, amelynek egyik kerekén nem volt féknyereg. Több esetben indítottak eljárást manipulált menetíró-készülékek miatt és a megengedett vezetési idő túllépése kapcsán, de találtak olyan veszélyes szállítmányokat is, amelyek nem voltak megfelelően rögzítve.
Az igazgató kifejtette: a kitereléssel járó ellenőrzések során rövid idő alatt igen súlyos, a közlekedés biztonságára veszélyes szabálysértéseket tapasztalnak, az ellenőrzött haszonjárművek akár 15 százalékánál is találnak problémákat. A külföldiek közül a román felségjelű járműveknél fordul elő a leggyakrabban szabálytalanság.
Martin Malits, az osztrák rendőrség veszélyesáru-szakértője más európai uniós tagállamban végzett hasonló akciók tapasztalatait úgy foglalta össze, hogy a mindenütt jellemző hatalmas nemzetközi forgalom miatt az ellenőrzések hatékonysága is hasonló. Meglátása szerint Magyarországon és Ausztriában is szigorú a hatóságok fellépése, de ezt indokolja az is, hogy a kamionosok által elkövetett szabálytalanságok jórészt azonosak.
Varga Zoltán, az Állami Autópályakezelő Zrt. díjszedési igazgatója azt mondta: a magyar és a külföldi autósok körében egyaránt meglehetősen alacsony, alig egy-két százalék azoknak az aránya, akik "elfelejtik" az útdíjfizetést. A tereléses ellenőrzések során a szabálysértők több mint 90 százaléka azonnal ki is fizeti a bírságot, de ha csak kamerával ellenőriznek, a külföldiek által ki nem fizetett díjak behajtása már nagyon nehéz.
A sajtó jelenlétében zajló szerdai ellenőrzés során előfordult, hogy egy gyorshajtó magyar nőt - miután nem állt meg - csak szirénázó rendőrautóval sikerült visszaterelni az autópályáról. Bűnügyi szempontból is hozott eredményt a rendőrök részvétele, egy szlovén rendszámú személyautóban ugyanis körözött román állampolgárt sikerült azonosítaniuk, majd előállítaniuk a nagykanizsai rendőrkapitányságra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a