Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2013. Január 29. 20:43, kedd | Helyi
Forrás: MAGYAR TURIZMUS ZRT. – Balatoni Regionális Marketing

Februári programcsokor a Balatonnál

Februári programcsokor a Balatonnál

Balaton – régen és most: farsangi szokások egykor és most.Téltemetés, kocsonya szépségverseny és egyéb programok a tó körül.

Balaton – régen és most: farsangi szokások egykor és most



A farsang vízkereszttől, azaz január 6-tól a nagyböjt kezdetéig tartó időszak. Farsang idején régen is kedveltek voltak a bálok és a farsangi mulatságok.
A farsangi bálok fontos szerepet játszottak a párválasztásban – hiszen ezidőtájt, farsang idején elsősorban a leendő házasságokat tervezte mindenki: a farsangi lakodalmas játékok mellett a legények a muzsikosokkal végigjárták a falu utcáit, a lányos házak előtt táncoltak, és megtáncoltatták a házbéli lányt is. Az esti mulatság gyakran elkülönült korcsoportonként. Gyakori volt a lányok, asszonyok külön farsangolása is, azaz az asszonyfarsang.
A húshagyó keddi asszonyfarsang a szőlőhegyek pincéiben a Balaton-felvidéken ismert, kedves szokás volt. Ez a nap csak az asszonyoké volt, ekkor az egész évben tilosnak számító borpincékbe vidám női csoportok látogattak ki délután, és késő estébe tartó asszonyfarsangot tartottak. Az évnek ezen az egyetlen napján a nők korlátlanul ihattak, zeneszó mellett nótáztak, férfi módra mulattak.
A Csopaki Református Asszonykör több mint tíz évvel ezelőtt elevenítette fel a Balaton-felvidéken és az ország más tájain már a 15. században elterjedt asszonyfarsangot. Később csatlakozott a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) helyi csoportja, így az asszonyi farsangi mulatozás nemes versengéssé, vidám színpadi produkcióvá vált. A nagy sikerre való tekintettel a NABE balatonalmádi csoportja is folytatja a hagyományokat, így Almádiban is mulatozhatnak a hölgyek – 2013-ban február 8-án.

www.nabe.hu

www.balaton-almadi.hu

Telet temet a Balaton
Hagyományosan minden év februárjában kerül megrendezésre a forralt borfőző és süteménysütő verseny a községben. A forralt borfőző versenyre legalább kétfős, vidám jeligével rendelkező csapatok jelentkezését várják. A farsangi süteménysütő versenyen minimum hat adag, otthon elkészített finomsággal lehet indulni. Nevezési díj nincs! A VII. Révfülöpi Rianás február 2-án kerül megrendezésre a Tóparti Galériában, Révfülöpön.
www.revfulop.hu
A szokások és hiedelmek zömének szempontjából többnyire farsangvasárnap, farsanghétfő és húshagyókedd alkotja az igazi farsangot. A záró három napot " farsang farkának " is nevezik. A Tihanyi Téltemetés kedélyes farsang végi rendezvény. Február 9-én vidám maskarások vonulnak végig az utcákon a Visszhang-dombig, ahol Carneval herceg köszönti őket. A dombon menyegzőt tartanak, Carneval elveszi Tihany Szépét, minden pártában maradt helyi lány képviselőjét. Az esküvő után hatalmas máglyát raknak, rádobják a tél koporsóját, és hajnalig táncolnak a tűz körül. Sőt, a bizarr, esküvővel és temetéssel tarkított farangi mulatságon még a Fánk királynő is tiszteletét teszi!
www.tihany.hu

Nem messze innen, Badacsonytördemicen a februári 9-én különleges gasztronómiai programmal várják az érdeklődőket: jellegzetes téli ételünk „kelleti magát”: az ízletes kocsonyát ezúttal a külső alapján bírálja a szakértő zsűri Badacsonytördemicen.
A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Kocsonya Szépségversenyen régi szép tálakba, cserépedényekbe helyezik a kocsonyákat – van hagyományos, hal és gyümölcskocsonya. Az értékelés része a látvány, a tálalás (minél patinásabb edény), az ötletesség.
www.badacsonytordemic.hu
Keszthelyen szintén február 9-én tartják a hagyományos Keszthelyi Karnevált a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének szervezésében.
www.keszthely.hu
A farsangi rendezvények hétvégéjén, február 8-10. között Hévízen is farsangi karnevállal várják a telet búcsúztatókat a Deák téren. A péntek a retro jegyében telik, szombaton bábelőadás, majd este Vastag Csaba és a ABRAKAZABRA Zenekar gondoskodnak a szórakoztatásról. Vasárnap délelőtt jelmezes felvonulás indul a Tourinfrom iroda elől a Sétáló utcán át a Deák térig, délután pedig Laár András és Somogyi András humoristák műsorát a Ludas Matyi előadás követi.
www.hevizgaleria.hu
A farsang és az azt követő böjti időszak a tél végére is utal. Ennyiben a téli ünnepkör része, de már a tavaszra váró és idéző eseményekkel is találkozhatunk.
"Jöjjön a tavasz, vesszen a tél! Perbe fogjuk, elítéljük majd tüzes seprűvel kiseprűzve máglyára küldjük, hiába próbálja védeni a szájtáti bíróság előtt a kijelölt ügyvéd, az ördög maga… síppal-dobbal, sodrófával eltemetjük a telet, a siker felett örvendeznek a néptáncosok, s hogy mindezen munkálkodás nem volt hiábavaló azt azon nyomban bebizonyítja Schirilla Gyuri a nemzet rozmárja! "
Balatonalmádiban már a tavaszt köszöntik! A hagyományos téltemető-tavaszköszöntő február 24-én kerül megrendezésre: a Mólónál búcsúztatják a telet és köszöntik a tavaszt. A délután folyamán bábuégetés lesz, sőt a bátrabb résztvevők akár meg is mártózhatnak a jeges Balatonban.
www.balaton-almadi.hu
Farsangi programok még:
2013. február 10-én (vasárnap) 16 órakor felvonulás és kiszebábú égetés Alsóörsön a Faluközpontban.

Ij

Címkék: balaton, farsang, programok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).