Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Június 28. 22:33, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Fazekas Sándor: a nemzeti parkok már több lábon állhatnak

Fazekas Sándor: a nemzeti parkok már több lábon állhatnak

A nemzeti parkok immár vállalkozói tevékenységet is folytathatnak, ennek révén a látogatók megismerhetik a helyi termékeket, a nemzeti parkok pedig több lábon tudnak állni

- mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtöki tihanyi sajtótájékoztatóján, amelyet a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban tett látogatása alkalmából tartott.

A miniszter valamennyi nemzeti parkban látogatást tesz.
Fazekas Sándor a tihanyi öreglevendulásban tartott sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy a nemrégiben módosított alapító okiratok lehetővé teszik, hogy a nemzeti parkok vállalkozói tevékenységet folytassanak, vagyis a gazdálkodásból származó termékeiket - a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban például a levendula olajat, vagy bivaly- és szürkemarha-szalámit - árusítsák.
A tárcavezető elismeréssel szólt arról, hogy tavaly a tihanyi Levendula Háznak, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutatóhelyének 24 ezer látogatója volt, a néhány hónapja nyílt bakonybéli Pannon Csillagdának pedig 11 ezer. A miniszter a látogatók figyelmébe ajánlotta a nemzeti park más értékeit is: a barlangokat, hegyeket, és természetesen a Balatont.
Fazekas Sándor kérdésre válaszolva közölte: a természetvédelmi őrszolgálat nem szűnik meg, szükség van rá, "talán nagyobb, mint valaha". Hozzátette: a nemzeti parkokban ma 20-30 természetvédelmi őr dolgozik, létszámbővítésről azonban egyelőre nem lehet szó. Ugyanakkor közmunkásokkal megerősítve magasabb színvonalon láthatják el munkájukat - vélekedett.
Az MTI kérdésére válaszolva hírlapi kacsának minősítette a Balaton jelentős vízszintcsökkenésével kapcsolatos híreket. Emlékeztetett arra, hogy néhány éve is aggasztó információk jelentek meg a Balaton vízszintjéről, a természet azonban helyreállította az egyensúlyt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.