Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2012. Augusztus 01. 22:21, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Extrém élmények a föld alatt - Túra a balatonedericsi Csodabogyós-barlangban (2.rész)

Extrém élmények a föld alatt - Túra a balatonedericsi Csodabogyós-barlangban (2.rész)

- Amikor a barlangkutatók erre a helyre megérkeztek 1990-ben,

egy keskeny nyíláson át süvített kifelé a levegő, és a bedobott kő sokáig kopogott. Nagyon megörültek, mert várható volt, hogy bejutnak a barlangrendszerbe. A keskeny résnél ki kellett vésni a falat a továbbjutáshoz. A hely ahol bejutottak, a Satu-terem nevet kapta - sorolja a tudnivalókat a túravezető, de mielőtt továbbindulnánk, gyors névsorolvasást tart. Mire az utolsó sisakos-fejlámpás alak is bekiabálja a nevét, újabb anekdotát hallhatunk tőle, és megint 10 méterrel mélyebben vagyunk.

- Az Elosztó teremben vagyunk, ez azért nevezetes, mert a barlangrendszer innen kettéválik. Ha a másik irányba indulnánk, akkor az úgynevezett extrém túraútvonalra jutnánk. Tavaly az izsáki nyugdíjasklub járt nálunk, és mind a tizenöt 60-70 év közötti tagja fantasztikus hangulatban teljesítette a távot - meséli nevetve, és hozzáteszi: ide azért jönnek az emberek, hogy jól érezzék magukat. Mikor azt tudakolom, volt-e olyan aki visszafordult, azt válaszolja, hogy tízből tízen végigcsinálják a túrát. Megjegyzi azt is, hogy a Csodabogyós-barlangban a megnyitása óta nem történt baleset.

Meseország és cseppkőterem tárul fel

Nagy kőtömbök között négykézláb mászunk tovább, majd megint felegyenesedhetünk: az Óriás-terembe jutva a sisaklámpa fényében érdekes képződmények tűnnek fel. A 30 méter hosszú, átlagosan 10 méter magas és 4-5 méter széles helyiség falain látványos formakincsek tárulnak elénk, a barlangi levegő páratartalma borsóköveket alakított ki, de a többméteres álló és függő cseppkövek mellett cseppkőoszlopokat, cseppkőzászlókat, és szalmacseppköveket is felfedezhetünk a kalandos út során. A cseppköveknek százévente mindössze milliméterekben mérhető a növekedése. A cseppköveken kívül különböző kristályok és barlangi gyöngy is megtalálható a Csodabogyós-barlangban. A túra egyetlen szűk pontján átjutva - ahol a barlangvezető elmondása szerint már egy 130 kilogrammot nyomó ember is átjutott - tereplépcsőkön és egy vaslépcsőn elérjük a Függőkertet, ahol fokozottan ügyelni kell a képződmények megóvására. Ez egyben a barlang legmélyebb pontja is, ezen az 'alap' túraútvonalon.
A földfelszín felé visszavezető utat már mindenki nagy megkönnyebbüléssel teszi meg, és közben a hegykirálynő földi kincseskamrájáról szóló tanmesét is meghallgathattuk. A négyórás bejárás végén nem mindennapi élményekkel gazdagodva búcsúzóul megtudjuk, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén 673 barlangot tartanak nyilván. Uniós pályázati támogatással a fokozottan védett Tapolcai-tavasbarlang és a Lóczy-barlang természetvédelmi célú rekonstrukciója mellett a Csodabogyós-barlang beépített műtárgyainak cseréjére is sor került a közelmúltban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 09:20, hétfő | Bulvár

Benézett a nappaliba a kamion

Lesodródott a 64-es főútról, átszakította a drótkerítést és a családi ház oldalába csapódott egy rakomány nélküli nyerges vontató múlt héten Enying Fő utcáján.

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Sport

Férfi kézilabda vb-selejtező - A magyar válogatott kettős győzelemmel jutott ki a tornára

Az olimpiai kvótás magyar férfi kézilabda-válogatott kettős győzelemmel jutott ki a jövő évi világbajnokságra, mivel 36-23-ra nyert Litvánia ellen a selejtező vasárnapi visszavágóján, Veszprémben.

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Sport

Tour de Hongrie - Poelsé a záróetap, Nys az első belga sárga trikós, Dina a legjobb magyar

Thibau Nys nyerte a 45. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, amelynek vasárnapi zárószakaszán Wout Poels diadalmaskodott.

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Belföld

Naposan indul a hét, majd megnő a záporok, zivatarok esélye

Napos idő várható gomolyfelhőkkel a hét első felében, 19-25 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekkel, majd megnő a záporok, zivatarok esélye - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.