Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Március 20. 07:56, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Energia21: hálózatfejlesztés nélkül nincs zöldátállás

Energia21: hálózatfejlesztés nélkül nincs zöldátállás

A nap- és szélenergia volt a kiemelt témája az Energia21 márciusi ülésének.

A hálózati kapacitás fejlesztése mellett energiaközösségekről, energiabiztonságról és a megtermelt zöldenergia tárolásáról is egyeztettek a kezdeményezés tagjai az MTI-nek szerdán küldött közlemény szerint.

Az ülésen a nap- és szélenergia termeléséről és tárolásáról, azok hazai energiamixben betöltött szerepéről tartott vitaindító előadást ifj. Chikán Attila, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. elnök-vezérigazgatója, az Energia21 egyik alapítótagja. Előadásában kitért a különböző nemzetközi és hazai energiastratégiákra, bemutatta a hazai hálózati kapacitások jelenlegi helyzetét, részletesen elemezte a Nemzeti Energia és Klímatervet, és felvázolt egy modellt a hazai energiafelhasználás optimalizálására.

A közlemény szerint az előadást követő egyeztetésen az Energia21 tagjai ajánlásokat fogalmaztak meg, amelyek közül az első rögzíti, hogy hálózatfejlesztés nélkül nincs zöldátállás. Támogatják a hálózati kapacitás fejlesztésére irányuló törekvést, és javasolják végrehajtásának felgyorsítását.

A közlemény szerint javasolják felgyorsítani az energiaközösségek kialakításának a feltételrendszerét és az azt támogató környezet kialakítását.

A harmadik ajánlásban rögzítik: az ismert, jövőben várható növekvő villamosenergia-igény figyelembe vételével a zöldenergia szerepe felértékelődik. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az energiabiztonság a nap- és szélenergia együttes fejlesztésével, a nukleáris energia, a földgáz és a biomassza használatával valósulhat meg. Ehhez hazánkban szükséges a szélenergia arányának növelése - szögezték le.

Az Energia21 felhívja a figyelmet, hogy az energia tárolása feltétele a zöldenergia térnyerésének, a zöldátmenetnek.

Végül rögzítik: célzott finanszírozási megoldásokra van szükség valamennyi ajánlás megvalósulása érdekében.

Az Energia21 Kezdeményezés a közelmúltban indult el közéleti, tudományos és gazdasági szakemberek részvételével, azzal a céllal, hogy Magyarország zöldátállását segítse. Az E21 tudományos, szakmai és civil rendezvényeket, többek között országos zöldenergia-roadshow-t is indított, hogy tudatosítsa, népszerűsítse és előmozdítsa a zöldátállást.

Címkék: villamosenergia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során