Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Február 15. 08:45, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Emelkedik a Balaton vízszintje, a vízgyűjtőn belvízvédelmi készültségre van szükség

Emelkedik a Balaton vízszintje, a vízgyűjtőn belvízvédelmi készültségre van szükség

A sok csapadék hatására 68 centiméterre emelkedett a Balaton vízszintje, a part menti részeken több helyen belvízvédelmi készültséget rendeltek el

- tájékoztatta Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője csütörtökön az MTI-t.

Év eleje óta három Velencei-tónyi vízmennyiség (120 millió köbméter) érkezett a Balatonba, 20 centimétert emelve a víz szintjén. A tó Zala megyei vízgyűjtő területén a napokban lehullott csapadék is tovább növelte a víz mennyiségét, de újabb esőzések kellenek ahhoz, hogy a turisztikai szezonban a fürdőzéshez és hajózáshoz optimális vízszint alakulhasson ki. Az lenne a legkedvezőbb, ha május végére 110 centiméteres lenne vízszint, az elmúlt két rendkívül meleg és csapadékhiányos év után azonban a vízügyi szakemberek elégedettek lennének azzal is, ha 90 centiméter fölé emelkedne a Balaton vízszintje a száraz nyári időszak beköszönte előtt.
Csonki István arról is beszámolt, hogy az elmúlt két napban ritka jelenségnek lehettek tanúi a Balaton partján élők. Egy mediterrán ciklon akkora légnyomáskülönbséget okozott, hogy a széllel társulva kibillentette a tó víztükrét hosszanti irányba, 47 centiméteres vízszintkülönbséget okozva a meder két végén: Balatonfűzfőn 51 centiméteres, Keszthelyen 98 centiméteres vízszintet mért az automata vízmérő. A rendkívül ritka irányú és nagyságú "kilengés" nem okozott károkat, ez annak is köszönhető, hogy a tavat nem borította jég, és alacsony a víz szintje.
A sok csapadék hatására a tó déli partján már több helyen védekeznek a belvíz ellen, a Balatonba szivattyúzva a víztöbbletet, ami elenyésző vízmennyiséget jelent a tó víztömege szempontjából, így érdemben nem befolyásolja a víz szintjét. (A február 5-től tartó szivattyúzásokkal eddig 180 ezer köbméter vizet emeltek át a Balatonba, ez mindössze 0,3 mm vízszintemelkedést okoz.)
Az érintett vízi társulatok Balatonbogláron, Balatonőszödön, Szántódon és Zamárdiban is belvízvédelmi készültséget rendeltek el. Presits Zoltán, a Dél-Balatoni Vízitársulat igazgatója az MTI-nek elmondta, a területeiken egy ideje első és másodfokú készültség van érvényben, de csütörtök reggeltől Zamárdinál harmadfokút kellett elrendelni.
A belvíz még nem veszélyeztet ingatlanokat, az eltávolítását ugyanakkor több körülmény is gátolja. Egyrészt a szivattyúk motorjait ellopták, ezért újakat kell telepíteni, másrészt egyelőre nem tudják átszivattyúzni a vizet a Balatonba torkolló balatonendrédi vízfolyásba annak magas vízszintje miatt, ezért szükségessé vált a folyam kotrása, kiiszapolása. Ezeket a munkálatokat megkezdték.

Ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: