Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. November 20. 20:38, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Emelkedett a munkanélküliek száma Zala megyében

Emelkedett a munkanélküliek száma Zala megyében

A szezonális munkák megszűnése miatt októberben emelkedett a regisztrált munkanélküliek aránya Zala megyében

- közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja hétfőn az MTI-vel.
Október végén 14 245 álláskeresőt tartottak nyílván a kirendeltségeken. A munkanélküliek száma 300-zal volt több, mint szeptemberben és több mint 400-zal haladta meg az egy évvel korábbit. A pályakezdő álláskeresők száma alig változott, a közfoglalkoztatottaké is csak kissé emelkedett és nagyságrendjében jelentős létszámleépítés sem volt a megyében, ezért az álláskeresők számának növekedése egyértelműen az erősödő szezonális beáramlás következménye.
A nyilvántartott álláskeresők száma valamennyi körzetben emelkedett szeptember óta, de a legnagyobb mértékű, 7 százalékos növekedést a szezonális hatásokra leginkább érzékeny keszthelyi térségben tapasztalták.
A gazdaságilag aktív népesség 10,9 százaléka volt regisztrált álláskereső október végén Zala megyében, míg egy évvel korábban 10,3 százalék volt a munkanélküliségi ráta. Nagykanizsa és Zalaegerszeg térségében mintegy 10 százalékkal több a nyilvántartott álláskereső, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ugyanakkor az előző évhez képest Zalaszentgrót és Letenye körzetében 10-23 százalékkal, Keszthelyen pedig 3-4 százalékkal mérséklődött az álláskeresők száma.
Az év tízedik hónapjában 2100 új álláskereső került nyilvántartásba, közülük 500-an segéd-, vagy alkalmi munkásként dolgoztak korábban. A bolti eladók közül 160-an, irodai adminisztrátorok közül pedig 90-en veszítették el állásukat.
A hónap során 1800 fő került ki a regisztrációból. Közülük 1026 álláskereső tudott elhelyezkedni, 490 fő támogatott foglalkoztatás keretében. Az év első tíz hónapjában összesen 14,6 ezer álláskereső tudott munkába állni, közülük 6,4 ezren támogatott munkakörben.
Októberben a munkáltatók 1100 új álláshelyet jelentettek be, ebből 600 volt támogatott. Az elmúlt hónapokhoz hasonlóan a közigazgatásban volt a legmagasabb, mintegy 260 fős munkaerő kereslet, de 100 főt meghaladó igény volt a feldolgozóipar és a kereskedelem területén is.
Mintegy 400 főt segéd-, vagy alkalmi munkásként kívántak foglalkoztatni, de kisebb számban bolti eladók, forgácsolók, hegesztők, kárpitosok, szakácsok, tehergépkocsi-vezetők és lakatosok számára is ajánlottak munkát.
Októberben 1480 pályakezdőt tartottak nyilván, míg egy évvel korábban 1070 fiatal keresett állást a kirendeltségeken. Június elejétől a megyében mintegy 800 újonnan végzett pályakezdő regisztráltatta magát a munkaügyi szervezetnél, 300-zal több, mint az elmúlt év hasonló időszakában.
IJ

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése