Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Szeptember 25. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Eltompult ízlelőbimbó lehet az oka a gyermekkori elhízásnak

Eltompult ízlelőbimbó lehet az oka a gyermekkori elhízásnak

Egy nemrég készült tanulmány szerint az elhízott gyerekek ízlelőbimbója kevésbé érzékeny, mint normál testsúlyú társaiknak - írja a Health Day spanyol oldala. Ennek a tompult ízlelőbimbónak lehet az oka, hogy ugyanolyan íz eléréséhez ezek a gyerekek többet esznek az adott ételből, mint normál testsúlyú társaik.

A tanulmány keretében 99 elhízott és 94 normál testsúlyú 6 és 18 év közötti gyerek/fiatal adatait hasonlították össze. Valamennyien egészségesek voltak és nem szedtek semmilyen gyógyszert, ami befolyásolhatta volna az ízlésüket.

A gyerekek általában az édes és a sós ízeket érzik és ismerik fel a legintenzívebben, a savanyút és a keserűt már kevésbé. A legjobban a lányok és az idősebb gyerekek tudták beazonosítani az ízeket.

Azt találták, hogy a különböző ízek, valamint azok intenzitásának felismerésében az elhízott gyerekeknek szignifikánsan nagyobb nehézségük volt, mint normál súlyú társaiknak. Az ízelítő bimbók intenzitása a génektől, a hormonoktól és az ízelítő bimbók helyétől függ.

Korábbi kutatások pedig azt találták, hogy azok, akik intenzívebben felismerik az ízeket, kevesebbet esznek, mint azok, akik nehezebben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk