Városlista
2024. március 5, kedd - Adorján

Hírek

2010. Július 20. 11:42, kedd | Helyi
Forrás: Indexbalaton

Első Turizmus- és Egészségipari Konzultáció

Első Turizmus- és Egészségipari Konzultáció

Teltházas Konzultáció az új kormány megalakulása után, az ágazati konzultációk sorában elsőként került sor a turizmus jövőképének, fejlesztési lehetőségeinek megvitatására a Parlamentben.Szerepkörénél fogva a Magyar Turizmus Zrt.

Az esemény kezdetekor a köztársasági elnöki kinevezésére váró Schmitt Pál köszöntötte a résztvevõket. Mint mondta. amikor a gazdaság helyrebillentésénél leltárba kell venni az erõsségeinket, egészen biztos, hogy a turizmus elõkelõ helyen szerepel a listán, hiszen 8 százalékkal részesedik a GDP-bõl, s 400 ezer fõt foglalkoztat, emellett kiváló adottságokkal is rendelkezünk például a termál, a kulturális, a lovas, a kerékpáros turizmus és a vízi sportok terén.


Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter arra mutatott rá, hogy jó lehetõségeinkhez képest Magyarország méltatlan helyen áll a világ országainak versenyképességi rangsorában. Mérhetõ, számon kérhetõ vállalásokat ismertetett a 10 éves jövõképrõl beszélve: meg szeretnék kétszerezni a turizmus részesedését a magyar nemzeti jövedelembõl, meg kívánják duplázni, azaz 700 ezer körülire növelnék a turizmusban dolgozók számát, az ország nemzetközi versenyképességi mutatóját pedig lényegesen javítani kívánják.


Ehhez a mennyiség helyett a minõséget, a komplexitást helyezik az elõtérbe a turisztikai fejlesztésekben. Az elképzelések szerint még júliusban bemutatják a második Széchenyi-terv elsõ változatát. Cséfalvay Zoltán államtitkár és Horváth Endre helyettes-államtitkár koordinátásával összeállítanak egy 10 éves turizmusfejlesztési tervet s kérik, hogy ehhez a szakma is tegyen javaslatokat. Fontosnak tartják a turizmus törvény megalkotását, s a jó üzleti klíma megteremtését, mely már érezhetõ például a kisadók kivezetésével, valamint a vállalkozási adó mérséklésével.


A konzultációt Bánki Erik, az Országgyûlés Sport és Turizmus Bizottságának elnöke moderálta. A hallgatóság soraiban az eseményen részt vett Ujhelyi István, az Országgyûlés alelnöke, valamint a Sport és Turizmus Bizottság több tagja.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 04. 09:50, hétfő | Belföld

Idéntől plusz egy hónap van a gépjárműadó befizetésére

Március elején érkeznek a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a gépjárműadóval kapcsolatos határozatok a gépjárműadó fizetésére kötelezetteknek vagy képviselőjüknek. Idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói, tulajdono

2024. Március 04. 09:18, hétfő | Belföld

Egészségügyi államtitkár: mintegy 94 ezer egészségügyi dolgozó bére emelkedett

Közel 94 ezer egészségügyi dolgozót érint az átlagosan húszszázalékos egészségügyi szakdolgozói béremelés - mondta el a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

2024. Március 04. 08:30, hétfő | Külföld

Izraeli-palesztin - Azonnali, átmeneti tűzszünetet követelt az amerikai alelnök

Azonnali tűzszünetet követelt a Gázai övezetben hathetes időtartamra Kamala Harris, amerikai alelnök vasárnap Alabama államban egy történelmi megemlékezésen.