Városlista
2023. szeptember 28, csütörtök - Vencel

Hírek

2010. Július 20. 11:42, kedd | Helyi
Forrás: Indexbalaton

Első Turizmus- és Egészségipari Konzultáció

Első Turizmus- és Egészségipari Konzultáció

Teltházas Konzultáció az új kormány megalakulása után, az ágazati konzultációk sorában elsőként került sor a turizmus jövőképének, fejlesztési lehetőségeinek megvitatására a Parlamentben.Szerepkörénél fogva a Magyar Turizmus Zrt.

Az esemény kezdetekor a köztársasági elnöki kinevezésére váró Schmitt Pál köszöntötte a résztvevõket. Mint mondta. amikor a gazdaság helyrebillentésénél leltárba kell venni az erõsségeinket, egészen biztos, hogy a turizmus elõkelõ helyen szerepel a listán, hiszen 8 százalékkal részesedik a GDP-bõl, s 400 ezer fõt foglalkoztat, emellett kiváló adottságokkal is rendelkezünk például a termál, a kulturális, a lovas, a kerékpáros turizmus és a vízi sportok terén.


Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter arra mutatott rá, hogy jó lehetõségeinkhez képest Magyarország méltatlan helyen áll a világ országainak versenyképességi rangsorában. Mérhetõ, számon kérhetõ vállalásokat ismertetett a 10 éves jövõképrõl beszélve: meg szeretnék kétszerezni a turizmus részesedését a magyar nemzeti jövedelembõl, meg kívánják duplázni, azaz 700 ezer körülire növelnék a turizmusban dolgozók számát, az ország nemzetközi versenyképességi mutatóját pedig lényegesen javítani kívánják.


Ehhez a mennyiség helyett a minõséget, a komplexitást helyezik az elõtérbe a turisztikai fejlesztésekben. Az elképzelések szerint még júliusban bemutatják a második Széchenyi-terv elsõ változatát. Cséfalvay Zoltán államtitkár és Horváth Endre helyettes-államtitkár koordinátásával összeállítanak egy 10 éves turizmusfejlesztési tervet s kérik, hogy ehhez a szakma is tegyen javaslatokat. Fontosnak tartják a turizmus törvény megalkotását, s a jó üzleti klíma megteremtését, mely már érezhetõ például a kisadók kivezetésével, valamint a vállalkozási adó mérséklésével.


A konzultációt Bánki Erik, az Országgyûlés Sport és Turizmus Bizottságának elnöke moderálta. A hallgatóság soraiban az eseményen részt vett Ujhelyi István, az Országgyûlés alelnöke, valamint a Sport és Turizmus Bizottság több tagja.


Ezek érdekelhetnek még

2023. Július 26. 06:00, szerda | Helyi

Félszáz fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik, július 29-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez félszáz fürdő csatlakozott az ország minden részéből.

2023. Szeptember 28. 13:15, csütörtök | Belföld

Orbán Viktor: novemberben közel fél havi nyugdíjjal többet visz a postás

Nyugdíj-kiegészítést fizet a kormány, novemberben átlagosan közel fél havi nyugdíjjal többet visz a postás az időseknek - jelentette be csütörtökön a miniszterelnök.

2023. Szeptember 28. 13:14, csütörtök | Belföld

MNB-igazgató: év végére 7-8 százalék közé lassul az infláció

2023. Szeptember 28. 13:12, csütörtök | Külföld

Négy embert megsebesített egy lövöldöző Pozsonyban, a rendőrök lelőtték

Négy embert, köztük egy rendőrt is megsebesített egy pozsonyi lakótelepen egy ház ablakából lövöldöző férfi csütörtökön hajnalban. Rátámadt a helyszínre érkező rendőrökre is, akik lelőtték - közölte a szlovák rendőrség.