Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2012. Március 30. 09:09, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Elkezdődött a süllőívás a Balatonon: a halászhajók is levonulnak a tóról

Elkezdődött a süllőívás a Balatonon: a halászhajók is levonulnak a tóról

Elkezdődött a Balatonon süllő és balin ívási időszaka, a halak védelme érdekében a januártól hatályos új horgászrend szerint ekkor nemcsak a horgászok kényszerülnek partra,

hanem a halászok is felfüggesztik a halászatot - tájékoztatta Füstös Gábor a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp) vezérigazgatója az MTI-t csütörtökön.

Elsősorban a süllő zavartalan ívásának biztosítása érdekében függeszti fel a halgazdálkodási társaság egy időre a szelektív halászati tevékenységét, így április 1. és április 27. között leállnak a munkával a keszeghalászatot szolgáló, vontatott hálóval dolgozó hajók. A busa fogását szolgáló állított hálós halászat pedig már csütörtöktől, a süllőfészkek állapotától függően, előreláthatólag április 10-ig szünetel.
A társaság vezetése azt követően döntött így, hogy a vízhőfok emelkedése miatt a múlt héten kihelyezett süllőfészkeken megkezdődött a süllőívás, és a BHNp a szaporodási időszakban maximális zavartalanságot kíván biztosítani a halának.
A társaság hajói a halászat szüneteltetése alatt alkalomszerűen halőrzési feladatokat látnak majd el, a műanyag hajókat is érzékelő, közlekedési célú hajózási radarjaikkal folyamatosan ellenőrzik a vizet, hogy a horgászok betartják-e az érvényes korlátozást.
A halászat ideiglenes felfüggesztésére vonatkozó döntés a part közeli angolnahalászatot nem érinti, mivel a Zala-torkolatnál és néhány kisebb befolyó torkolatában elhelyezett varsákkal végzett angolnahalászat térben jól elkülönül a süllőívás területeitől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára