Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. Június 10. 05:01, szombat | Belföld
Forrás: mti

Elindult a Polgárőr parlagfű teszedd program

Elindult a Polgárőr parlagfű teszedd program

A parlagfű elleni védekezés aktív közreműködőjeként Polgárőr parlagfű teszedd elnevezésű programot indított útjára az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ)

- jelentette be az akció pénteki nyitórendezvényén a szervezet környezetvédelmi alelnöke a Nógrád megyei Béren.

Erdős Viktória hangsúlyozta: az OPSZ a Földművelésügyi Minisztérium stratégiai partnereként harmadik éve vállal aktív szerepet az allergén gyomnövény elleni védekezésben Polgárőrök a parlagfűmentes településekért elnevezésű programjával.

E kezdeményezés új programelemeként indítják útjára a Polgárőr parlagfű teszedd kampányt, amelynek célja, hogy június 30-ig országszerte a szövetség több mint 2000 tagegyesületének csaknem 61 ezer polgárőrét vonják be lakóhelyük parlagfű-mentesítésébe - húzta alá.

Jelezte: a kampány elindításával egy időben a szervezet kétnapos környezetvédelmi referens képzést és fórumot is szervezett Béren, ahol az OPSZ Környezetvédelmi Bizottsága a tagegyesületek részére fotó- és videópályázatot is meghirdetett.

Erdős Viktória közölte: a parlagfű visszaszorítását célzó szemléletformáláshoz idén az Országos Polgárőr Szövetség egy neves sportolók közreműködésével készített kisfilmmel is hozzájárul. Ezen kívül júniustól a Baranya megyei egyesületek siklóernyővel és girokopterrel vesznek részt a parlagfüves területek felderítésében, ősztől pedig iskolai előadásokat, vetélkedőket szerveznek. Az OPSZ tervei között szerepel egy országos környezetvédelmi szakmai konferencia megrendezése is.

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója előadásában kiemelte: a parlagfű elleni védekezés leghatásosabb formája a teljes termesztéstechnológia rendszerébe integrált megelőzés. Ennek megvalósításában ma még a legjelentősebb szűk keresztmetszetet az ismeretek és a szakképzettség hiánya jelenti - hangsúlyozta hozzátéve, hogy jelenleg a mezőgazdaságban dolgozóknak mindössze 17 százaléka rendelkezik szakmai végzettséggel.



Elmondta: az Észak-Amerikából behurcolt, rendkívül ellenálló ürömlevelű parlagfű termése akár 40 évig is megőrzi csíraképességét, példányonként naponta egymillió, teljes életciklusában több milliárd pollenszem termelésére képes.

Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-bizonsági Hivatal (NÉBIH) elnökhelyettese tájékoztatójában kiemelte: tíz év után, legközelebb 2018-ban készül átfogó gyomfelvételezés hazánkban. A parlagfű jelenleg a legelterjedtebb és legtöbb kárt okozó honi gyomnövény, melynek Magyarország ideális életfeltételeket nyújt, miközben nálunk nincsenek természetes ellenségei.

Kiemelte: e növénnyel szemben 2004 óta "statáriális" a hatósági fellépés. A hatályos jogszabályok alapján minden év június 30-ig a földhasználónak meg kell akadályozni a parlagfű bimbós állapotának kialakulását és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig kötelesek fenntartani. A mulasztókkal szemben - a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően - 15 ezertől 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírság szabható ki, szükség esetén akár több alkalommal is - tette hozzá.

A 2013-2015 közötti parlagfű elleni védekezés eredményességét megkérdőjelező, május végén nyilvánosságra hozott számvevőszéki jelentésre utalva megjegyezte: a parlagfű pollenkoncentrációjának légköbméterenként 30 alá csökkentése rövid időn belül szakmai és társadalmi szempontból egyaránt irreális elvárás, mely "csak akkor lesz elérhető, ha e gyomnövényt már csak könyvből ismerjük, és nagyritkán külföldről hozza be pollenjét egy-egy kósza fuvallat".

Tarczali Gábor, a Növényorvosi Kamara elnöke ezt kiegészítve kijelentette: a pollenkoncentráció ilyen mértékű visszaszorítása adminisztratív eszközökkel kivitelezhetetlen, de széles társadalmi összefogással is 50 évet igényel. Ugyanakkor az élhető körülmények megteremtése szisztematikus munkával elérhető, melyben döntő jelentőségű a szemléletformálás, valamint a fertőzött területek felderítéséhez szükséges humán erőforrás és pénzügyi háttér megerősítése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;