Városlista
2019. július 19, péntek - Emília

Hírek

2018. Október 02. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: mti

Elfogtak Németországban hat feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban hat feltételezett terroristát

Elfogtak és előzetes letartóztatásba helyeztek Németországban hétfőn hat feltételezett szélsőjobboldali terroristát.

Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfelső ügyészség közölte, hogy több mint száz rendőr, köztük egy terrorelhárító egység bevetésével Szászország és Bajorország tartományi helyszíneken fogták el a hat gyanúsítottat, és házkutatást tartottak szászországi lakásokban és egyéb ingatlanokban.

A 20 és 30 év közötti férfiak a közlemény szerint a szászországi Chemnitzben és térségében működő "huligán, skinhead és neonáci" körökhöz tartoznak, és legkésőbb az idén szeptember 11-én megalakították Forradalom Chemnitz (Revolution Chemnitz) elnevezésű szélsőjobboldali terrorista szervezetüket, amelynek célja a demokratikus jogállam felszámolása.

Azt tervezték, hogy céljuk elérése érdekében támadásokat és fegyveres merényleteket hajtanak végre "külföldiek és politikailag másként gondolkodók" ellen. A csoport egy további tagját már szeptemberben őrizetbe vették különösen súlyos garázdaság miatt.

A csoport öt tagja szeptember 14-én más elkövetőkkel együtt különböző eszközökkel külföldiekre támadt Chemnitzben. Az akció a felkészülést szolgálta egy október 3-ra - a német nemzeti ünnepre - tervezett műveletre, amelynek részletei még nem ismertek.

Chemnitzben augusztus 26-ra virradóra megkéseltek egy 35 éves német állampolgárt, a bűncselekménnyel külföldieket gyanúsítanak. Az eset demonstrációk sorozatához vezetett. A tüntetéseken számos erőszakos bűncselekmény történt, amelyeket a német nyilvánosságban az elkövetők idegenellenességének és szélsőjobboldali nézeteinek tulajdonítanak.

Frauke Köhler, a szövetségi legfelső ügyészség szóvivője az nyomozás részleteit ismertető sajtónyilatkozatáéban kiemelte, hogy a feltételezett terrorista csoport ügye nincs közvetlen összefüggésben az augusztusi késeléssel. Elmondta, hogy a gyanúsítottak a szászországi szélsőjobboldali körök vezető alakjai közé tartoznak. A hatóságok megfigyelték kommunikációjukat, amelynek alapján külföldiek mellett újságírók, politikusok és magas beosztású állami és önkormányzati tisztségviselők ellen is terveztek támadásokat, és megpróbáltak lőfegyvereket szerezni.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter hangsúlyozta: a gyanúsítottak elfogása a jobboldali radikálisok és szélsőjobboldaliakkal szemben alkalmazott "zéró tolerancia" megnyilvánulása.

A miniszter a pártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) müncheni elnökségi ülésének margóján tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a bűnözés általában véve csökken Németországban, de a terrorveszély változatlanul nagy. Bármikor történhet terrorcselekmény, és az országot a terrorizmus valamennyi "árnyalata" veszélyezteti - mondta Horst Seehofer.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 19. 15:01, péntek | Külföld

Nagy erejű robbanás történt egy gázüzemben Kínában

Nagy erejű robbanás történt a Kína középső részén fekvő Honan tartomány egyik gázüzemében pénteken, többen megsérültek - jelentette a Beijing News hírportál a helyi kormányzat tájékoztatására hivatkozva.

2019. Július 19. 13:01, péntek | Külföld

Valószínűleg visszatér eredeti szerepéhez az Európai Bizottság

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének keddi nyilatkozata szerint a bizottság valószínűleg visszatér eredeti szerepéhez és ismét független testületként közvetít majd az uniós tagállamok között

2019. Július 19. 07:26, péntek | Külföld

Von der Leyen megértést szorgalmaz a kelet-közép-európai országok iránt

Megértést szorgalmazott Közép- és Kelet-Európa országaival szemben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság leendő elnöke a Süddeutsche Zeitung című müncheni, liberális lapnak csütörtökön adott exkluzív interjújában.

2019. Július 19. 05:00, péntek | Külföld

Eddig több mint 900 ezer EU-állampolgár kért tartós brit letelepedési engedélyt

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss adatai szerint eddig több mint 900 ezer külföldi EU-állampolgár - köztük csaknem 28 ezer magyar - folyamodott letelepedett státusért a brit hatóságokhoz.