Városlista
2023. június 4, vasárnap - Bulcsú

Hírek

2010. Május 17. 08:07, hétfő | Helyi
Forrás: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

Életmentés Tihanynál

Életmentés Tihanynál

Csak a Rupert mentőhajónak és a rajta dolgozó vízimentők felkészültségének és bátorságának köszönheti az életét az a három felnőtt és egy gyerek, akiket tegnap (szombat) este mentettek ki a viharos Balatonból. Azt egyelőre senki sem

A hajóhoz több mentőegység is elindult segíteni. A vzirendészet hajója rá is talált a bajban levő vitorlásra, melyet megpróbáltak partra vontatni. Eközben hibásodott meg a rendőrhajó, majd szakadt el a vontató kötél és elsodródtak egymástól. Ekkor (fél nyolc körül) érkezett a riasztás a Vízimentők ügyeletére. Tihanyból a VMSZ egyik partnerének hajója indult először, de az a hajó a rendkívüli időjárás miatt visszafordult. Azon a hajón levő felszerelés nem tette lehetővé a tájékozódást, így pedig saját magukat sodorták volna veszélybe a rajta levő mentőcsapat tagjai.


A Rupert hajó nem sokkal nyolc óra után hagyta el a zánkai állomáshelyét, rajta Beke György hajóvezető, Boros Ádám navigátor és Antal Kálmán matrózzal. A három vízimentő ekkor már úgy tudta, hogy a rendőrhajó mentését a vízirendészet megkezdte így már „csak" a vitorlással kell foglalkozniuk. Boros Ádám (aki egyben a VMSZ elnökségi tagja is) elmondása szerint több - néha 4-5 - méteres hullámokban kellett haladniuk úgy, hogy szinte csak a navigációs műszerekre tudtak hagyatkozni, mert a látótávolság néhány méter volt. Így sikerült megtalálniuk a teljesen ronccsá tört vitorlást, melynek már szinte csak a héja volt egyben.


A hajón a tegnapi első információkkal szemben nem hárman, hanem négyen voltak, köztük egy gyerek. A szellemileg és fizikailag teljesen kimerült emberek ekkor már olyan állapotban voltak, hogy a saját mentésükben sem tudtak segíteni. A szokásos eljárás szerint a mentőegységnek a vitorláshoz kellett volna kötni, s a hajóról az embereket átvinni a mentőhajó fedélzetére, de a hatalmas hullámok ezt lehetetlenné tették. Mivel az kiderült, hogy a hajón levő emberek nem sebesültek meg, így úgy döntöttek, hogy a hajóroncsot, mint egy „mentőkabint" használva vontatják biztonságos helyre. A szerencsének is köszönhető, hogy viszonylag gyorsan sikerült megtalálniuk azt a kötelet, mely még az előző mentés során a rendőrhajóról szakadt le, így nem kell új kötelet rákötni a vitorlásra, s így megkezdhették a vontatását. Az időjárásra jellemző, hogy a tihanyi révig tartó 5-6 kilométeres utat az 500 lóerős motorral felszerelt Rupert hajó csak másfél óra alatt tudta megtenni. Itt - Tihanyban - tették partra a vitorláson ekkor már végkimerültségben levő embereket, akiket az Országos Mentőszolgálat mentősei láttak el a parton. Információink szerint miután sikerült állapotukat normalizálni, a helyszíni ellátásukat követően egy hozzátartozójukkal hazamehettek. A kimentett fiú a mentés másnpaján, azaz ma ünnepli tizenkettedik születésnapját!


A vihar erejét jelzi, hogy a Balatonon teljesen leállt a hajó közlekedés így nem járnak a kompok sem. 3-4 méteres hullámokat korbácsol az alkalmanként 140 kilométer/órás szél. A Rupert mentőhajó ilyen időjárási körülmények között is bizonyította azt, hogy megfelelően (kiválóan) képzett emberekkel a fedélzetén minden időjárási körülmények között alkalmas a mentések elvégzésére. A bajba került vitorláson levő négy ember az életét ennek is köszönheti, illetve annak, hogy a vízirendészet és a vízimentők ismét úgy tudtak együtt dolgozni, hogy sikerült 4 ember életét megmenteni. Fontos azonban azt is tudni, hogy a VMSZ munkatársai (Beke György, Boros Ádám, Antal Kálmán) önkéntesek, s ők is az életüket kockáztatták azért, hogy ez a négy ember megmeneküljön. Ezért pedig köszönetet és minden elismerést megérdemelnek!


A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata bizonyítottnak látja, hogy szükség van a Balatonon olyan világszínvonalú mentőhajókra, mint amilyen a Rupert sürgősségi mentőhajó, ezért a Szakszolgálat abban bízik, hogy a már elfogadott vízbiztonsági programban leírtak szerint a legrövidebb időn belül állhat szolgálatba még ilyen hajó a Balatonon.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 12. 09:12, péntek | Helyi

83-as út - Az új nyomvonalra terelik át a forgalmat Tétszentkút és Gyarmat között

Az új nyomvonalra terelik át a 83-as főút forgalmát Tétszentkút és Gyarmat között péntek délelőtt - írja a minisztérium.

2023. Június 04. 15:43, vasárnap | Belföld

Csapadékosabbá válik az időjárás a jövő hét elején

2023. Június 04. 08:29, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 22. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2023. Június 04. 08:26, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Huszonegy év után ismét döntős a Ferencváros

A Ferencváros 2002 után ismét bejutott a női kézilabda Bajnokok Ligája fináléjába, miután 30-29-re legyőzte a dán Esbjerget a budapesti négyes döntő szombati elődöntőjében.