Városlista
2023. december 11, hétfő - Árpád

Hírek

2010. Május 17. 08:07, hétfő | Helyi
Forrás: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

Életmentés Tihanynál

Életmentés Tihanynál

Csak a Rupert mentőhajónak és a rajta dolgozó vízimentők felkészültségének és bátorságának köszönheti az életét az a három felnőtt és egy gyerek, akiket tegnap (szombat) este mentettek ki a viharos Balatonból. Azt egyelőre senki sem

A hajóhoz több mentőegység is elindult segíteni. A vzirendészet hajója rá is talált a bajban levő vitorlásra, melyet megpróbáltak partra vontatni. Eközben hibásodott meg a rendőrhajó, majd szakadt el a vontató kötél és elsodródtak egymástól. Ekkor (fél nyolc körül) érkezett a riasztás a Vízimentők ügyeletére. Tihanyból a VMSZ egyik partnerének hajója indult először, de az a hajó a rendkívüli időjárás miatt visszafordult. Azon a hajón levő felszerelés nem tette lehetővé a tájékozódást, így pedig saját magukat sodorták volna veszélybe a rajta levő mentőcsapat tagjai.


A Rupert hajó nem sokkal nyolc óra után hagyta el a zánkai állomáshelyét, rajta Beke György hajóvezető, Boros Ádám navigátor és Antal Kálmán matrózzal. A három vízimentő ekkor már úgy tudta, hogy a rendőrhajó mentését a vízirendészet megkezdte így már „csak" a vitorlással kell foglalkozniuk. Boros Ádám (aki egyben a VMSZ elnökségi tagja is) elmondása szerint több - néha 4-5 - méteres hullámokban kellett haladniuk úgy, hogy szinte csak a navigációs műszerekre tudtak hagyatkozni, mert a látótávolság néhány méter volt. Így sikerült megtalálniuk a teljesen ronccsá tört vitorlást, melynek már szinte csak a héja volt egyben.


A hajón a tegnapi első információkkal szemben nem hárman, hanem négyen voltak, köztük egy gyerek. A szellemileg és fizikailag teljesen kimerült emberek ekkor már olyan állapotban voltak, hogy a saját mentésükben sem tudtak segíteni. A szokásos eljárás szerint a mentőegységnek a vitorláshoz kellett volna kötni, s a hajóról az embereket átvinni a mentőhajó fedélzetére, de a hatalmas hullámok ezt lehetetlenné tették. Mivel az kiderült, hogy a hajón levő emberek nem sebesültek meg, így úgy döntöttek, hogy a hajóroncsot, mint egy „mentőkabint" használva vontatják biztonságos helyre. A szerencsének is köszönhető, hogy viszonylag gyorsan sikerült megtalálniuk azt a kötelet, mely még az előző mentés során a rendőrhajóról szakadt le, így nem kell új kötelet rákötni a vitorlásra, s így megkezdhették a vontatását. Az időjárásra jellemző, hogy a tihanyi révig tartó 5-6 kilométeres utat az 500 lóerős motorral felszerelt Rupert hajó csak másfél óra alatt tudta megtenni. Itt - Tihanyban - tették partra a vitorláson ekkor már végkimerültségben levő embereket, akiket az Országos Mentőszolgálat mentősei láttak el a parton. Információink szerint miután sikerült állapotukat normalizálni, a helyszíni ellátásukat követően egy hozzátartozójukkal hazamehettek. A kimentett fiú a mentés másnpaján, azaz ma ünnepli tizenkettedik születésnapját!


A vihar erejét jelzi, hogy a Balatonon teljesen leállt a hajó közlekedés így nem járnak a kompok sem. 3-4 méteres hullámokat korbácsol az alkalmanként 140 kilométer/órás szél. A Rupert mentőhajó ilyen időjárási körülmények között is bizonyította azt, hogy megfelelően (kiválóan) képzett emberekkel a fedélzetén minden időjárási körülmények között alkalmas a mentések elvégzésére. A bajba került vitorláson levő négy ember az életét ennek is köszönheti, illetve annak, hogy a vízirendészet és a vízimentők ismét úgy tudtak együtt dolgozni, hogy sikerült 4 ember életét megmenteni. Fontos azonban azt is tudni, hogy a VMSZ munkatársai (Beke György, Boros Ádám, Antal Kálmán) önkéntesek, s ők is az életüket kockáztatták azért, hogy ez a négy ember megmeneküljön. Ezért pedig köszönetet és minden elismerést megérdemelnek!


A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata bizonyítottnak látja, hogy szükség van a Balatonon olyan világszínvonalú mentőhajókra, mint amilyen a Rupert sürgősségi mentőhajó, ezért a Szakszolgálat abban bízik, hogy a már elfogadott vízbiztonsági programban leírtak szerint a legrövidebb időn belül állhat szolgálatba még ilyen hajó a Balatonon.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 11. 15:30, hétfő | Életmód

Armin van Buuren és Kamrad is fellép jövőre a Szegedi Ifjúsági Napokon

A holland Armin van Buuren és a lengyel-német Tim Kamrad is fellép jövőre a Szegedi Ifjúsági Napokon (SZIN), a nyárzáró fesztivált augusztus 28. és 31. között rendezik a Szegedi Partfürdő területén - tájékoztatták a szervezők hétfő

2023. December 11. 15:25, hétfő | Külföld

Az orosz hírszerzés szerint a Nyugat fontolóra vette az ukrán elnök elmozdítását

Vezető nyugati hatalmak magas rangú tisztségviselői arról tárgyalnak, hogy \"leváltanák\" posztjáról Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt - állította hétfői jelentésében az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) sajtószolgálata.