Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2014. Augusztus 06. 06:00, szerda | Belföld

Eladom a garázsom, milyen adó és illeték terheli?

Eladom a garázsom, milyen adó és illeték terheli?

Milyen adó, illeték vagy egyéb anyagi kötelezettségekkel számolni, ha például egy garázst adunk el? Erre válaszol az onlinejogsebesz.hu szakértője. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!
2003-ban vásárolt, saját tulajdonomban lévő 19nm nagyságú garázsomat eladom.
Az eladás után milyen adó, illeték vagy egyéb anyagi kötelezettségekkel számolhatok?

Köszönettel
2014. 06. 22.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Nem lakóingatlan értékesítése esetében illetékfizetési kötelezettsége nem keletkezik, mivel a vagyon megszerzője az illeték fizetésére kötelezett.
19. § (1) A visszterhes vagyonátruházási illeték általános mértéke - ha a törvény másként nem rendelkezik - a megszerzett vagyon terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke után 4%, ingatlan, illetve belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban fennálló vagyoni betét megszerzése esetén ingatlanonként 1 milliárd forintig 4%, a forgalmi érték ezt meghaladó része után 2%, de ingatlanonként legfeljebb 200 millió forint.
27. § (1) A vagyonszerzési illetéket a szerző fél köteles megfizetni.
(2) A 18. § (2) bekezdésének h) pontján alapuló illetékkötelezettség esetén a 18. § (4) bekezdésének a)-c) pontjaiban felsorolt személyek kötelesek az illetéket megfizetni a 19. § (5) bekezdése szerint a tulajdonukban lévő vagyoni betét alapján számított illetékalap után.
(3) Az illeték megfizetéséért felelősök körére egyebekben az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezései az irányadóak azzal az eltéréssel, hogy az öröklési illeték megfizetéséért az örököstárs egyetemleges felelőssége nem állapítható meg.
Személyi jövedelemadó tekintetében viszont, mint jövedelmet képező bevétel után keletkezhet adó fizetési kötelezettsége. Ennek mértéke nagyban függ a értékesítési ártól, a szerzési értéktől és a birtokban tartási időtől. Az Ön jövedelme tehát nem az eladási ár lesz, hisz azt csökkenteti a beszerzés költségeivel, a vételárral és egyéb kapcsolódó költségeivel (értéknövelő beruházás).
Az így kapott összeget arányosan csökkentheti a törvényben meghatározott mértékű kulccsal.
Amennyiben az ingatlant 2003-ban szerezte, akkor az ön által számított összeg 40%-át kell csak figyelembe vennie.
Az így kapott adóköteles jövedelem után 16% a fizetendő adó.
A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t

2024. Július 19. 08:16, péntek | Belföld

Szombatról elhalasztották a Balaton-átúszást

Csütörtökön a szervezők elhalasztották a szombatra tervezett Révfülöp és Balatonboglár közötti 42. Lidl Balaton-átúszást.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Belföld

Pénteken és vasárnap napos, szombaton felhős idő várható

Pénteken és vasárnap napos, meleg idő lesz, de szombaton előbb a Dunántúlon, majd később a középső országrészben is felhős idő várható, néhol esővel

2024. Július 19. 08:13, péntek | Belföld

Rétvári Bence: elfogadhatatlan, ami a szolnoki kalandparkban történt

Elfogadhatatlan és felháborító az, ami a szolnoki kalandparkban készült videón látható - közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön az MTI-vel.