Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Január 18. 21:02, péntek | Helyi
Forrás: Karosi Krónika

Egymilliárd forintnyi fejlesztés indul - A fürdő és a város turisztikai kínálata is bővül

Egymilliárd forintnyi fejlesztés indul - A fürdő és a város turisztikai kínálata is bővül

Egymilliárd forintot költhet turisztikai fejlesztésekre városunk az idei évben.

Fotó: http://www.zalakaros.hu

A város önkormányzata, valamint a Gránit Gyógyfürdő Zrt. pályázati sikernek köszönhetően két komoly beruházást hajthat végre, illetve indíthat még ebben az évben.

A Nyugat-dunántúli Operatív program turisztikai attrakciófejlesztésekre irányuló pályázatából az önkormányzat 280 millió, a fürdő 220 millió forintos támogatást hívhat le, e támogatások az elérhető pályázati források maximumát is jelentik.
Minderről Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke tájékoztatta a sajtó megjelent képviselőit a fürdőn tartott közös sajtótájékoztatón. A közgyűlés elnöke elmondta: a Balatoni Üdülőkörzet által érintett zalai területein 2,6 milliárd forintnyi uniós támogatásról hirdethettek eredményt a közelmúltban, ennek egyik legjelentősebb összegét vihette el Zalakaros az említett két fejlesztésével. Manninger Jenő kiemelte: rendkívül jól előkészített, komoly pályázatokat nyújtott be a város, melyekkel nemcsak Zalakaros, de Zala megyei turisztikai attrakcióinak kínálata is bővül, színesedik.
Novák Ferenc polgármester ehhez kapcsolódóan elmondta: a jó tervek mellett komoly támogatást is magáénak tudhatott a város Manninger Jenő térségi országgyűlési képviselő személyében és az ő munkájával, s a pályázati támogatás elnyerésében helyi szinten óriási segítséget nyújtott Deutschné Lang Erika alpolgármester asszony is, akinek a tervek kidolgozásában is komoly szerep jutott.
A polgármester kifejtette: ami az önkormányzati pályázatot illeti, a termáltó és ökopart projekt szervesen kapcsolódik a gyógyfürdőhöz és a közeli természetvédelmi területhez, s az elfolyó termálvíz hasznosítását és a vendégek kikapcsolódási lehetőségét egyaránt szolgálja. A megvalósítással Zalakaros számára új városközpontit is tudnak „kínálni”. A mintegy 1,3 hektár felületű mesterséges tavat újonnan kialakított sétányon, a Dísz tér felől lehet majd megközelíteni. A sétány oldalán rekreációs és kondicionáló park létesül, a park bejáratánál látogatóközpont épül. Az ide érkezők a látogatóközpontban útitervet vehetnek át, melyen különböző feladatok segítségével vezetik végig a látogatókat a tematikus útvonalon. A látogatók a természet hangjaival ismerkedhetnek a Hangok Pavilonjában, kőzeteket kereshetnek a labirintusban, a föld forgását, a nap mozgását és a fényeket tanulmányozhatják a fények meditációs terében, megismerhetik a védett, a területen őshonos növényeket a tanösvényeken elindulva. Afejlesztések részeként labirintus, kápolna, senior játszótér is készül.
Az önkormányzati beruházás nyár végén indulhat, s 2014 tavaszára tervezik annak befejezését.


A másik nyertes pályázatnak köszönhetően a Zalakarosi Fürdő tovább építheti Vízipók birodalmát – minderről már dr. Burján Richárd, a fürdő vezérigazgatója tájékoztatta a sajtó képviselőit.
Mint mondta: az elmúlt évben adta át a fürdő a Vízipók Csodapók vízi gyermekbirodalom strandi attrakcióit, március elején pedig indulhat,s nyár végére be is fejeződhet a Vízipók birodalom fedett részlegének építése.
A fürdő célja a nagy múltra visszatekintő gyógyászat szolgáltatásainak biztosítása és fejlesztése mellett egyértelműen a kisgyermekes családok igényeinek kiszolgálása. A strandi gyermekvilág már a nyitás napjától komoly népszerűségnek örvendett, főként a 0-6 éves gyermekek körében. Éppen az említett korosztály addigi alacsony létszáma tette indokolttá a strandi fejlesztést, ennek látványosan sikere pedig egyértelmű jelzést és biztatás adott a fürdőnek a folytatásra.
A fejlesztések eredményeként a fürdő komplexum minden korosztálynak emelt szintű szolgáltatást nyújthat. A beruházás során a fedett térben kétszintes gyermekbirodalom jón létre; földszinti részén a meglévő alacsony kihasználtságú úszómedencét alakítják át, mellette családi szauna, játszóház is helyet kap.
A medenceparkban két gyermekmedence épül 6-7 éves, egy medence 3-6 éves és két pancsoló bébik számára. Az élménymedencét átlag 80 cm vízmélységű hálós vízi játékkal, függőhíddal, gyermekcsúszdával és egyéb élményelemekkel gazdagítják. A pancsoló és gyermek medence környezetében hempergő játszóház, szülő és gyermek pihenőtér várja a családosokat.



A belső tér hangulatában közelíteni fog a külső Vízipók gyermekmedence parkhoz, kiegészülve újabb látványelemekkel, tündérkerti, vízparti hatást megidézve.
Az emeleten száraz játszóházak, pihenőterek, bébi pihenő, baba-mama szoba, pelenkázó és bébi WC kap helyet, sőt junior játszózóna is épül mászófallal, kötélből készült ügyességi játékokkal, csocsóval.
A város- és fürdővezetés részéről egyaránt elhangzott: a beruházások egyértelműen növelik a fürdő és a város versenyképességét, olyan plusz attrakciókat kínálva a vendégeknek, melyeket csak és kizárólag Zalakaroson lelhetnek majd fel.

Karosi Krónika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt