Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2012. Április 23. 19:03, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Egyházi közoktatási intézmények - Jelentősen nőtt a tanuló- és pedagóguslétszám, megyei körkép (2. rész)

Egyházi közoktatási intézmények - Jelentősen nőtt a tanuló- és pedagóguslétszám, megyei körkép (2. rész)

A szombathelyi egyházmegyében a római katolikus egyház egyetlen óvodát vett át az elmúlt tanév kezdete óta Zalaegerszegen egy alapítványtól

- közölte Veres András megyéspüspök. Az egyházmegyei fenntartású intézményekbe összesen 1230 diák jár, létszámban az előző tanévhez képest stagnálás mutatkozik. Az iskolákban és az óvodában összesen 150-en dolgoznak. Szakál Péter az Őrségi Református Egyházházmegye esperese elmondta: jelenleg nincs egyetlen oktatási intézmény sem a kezelésükben.

Vas megyében a Magyarországi Evangélikus Egyház ebben a tanévben nem vett át iskolákat és nem is tervez intézményátvételt - mondta Révész Rita szakreferense. Vasban egy általános iskolát és egy középiskolát tartanak fenn, Szombathelyen az evangélikus iskolába - amelyet a város önkormányzatától vettek át - 237 gyermek jár. A kőszegi evangélikus intézmény tanulólétszáma 336.
A győri katolikus egyházmegye Győr-Moson-Sopron megyében tavaly óta sem óvodát, sem iskolát nem vett át, egyelőre nem is tervezi oktatási intézményhálózata bővítését, noha több, főként községi önkormányzat megkereste közoktatási intézménye átvétele ügyében - mondta Dékány Ferenc püspöki irodaigazgató. Az egyházmegye jelenleg 7-7 óvodát, általános iskolát és 3 gimnáziumot tart fenn. Az általános iskolák Csornán, Komáromban, Győrben működnek, kivétel Szany község, amelynek iskoláját a győri egyházmegye tartja fenn. Az óvodákban, az általános és a középiskolákban összesen mintegy 4000 gyermeket oktatnak. Az evangélikus egyház a megyében az elmúlt tanévben nem vett át iskolát, s az idén sem tervez átvételt - közölte Szabó György, a Nyugati(Dunántúli)Evangélikus Egyházkerület felügyelője. Győrött és Sopronban egy-egy óvoda, egy-egy általános iskola és három középiskola működik. Az óvodákban 250 kisgyermekről gondoskodnak, az általános iskolások száma megközelíti az 1200-t, a középiskolákban 1120 diák tanul. Összesen 260 óvodapedagógus és tanár foglalkozik a gyerekekkel.
Zala megyében 8 különböző egyház, felekezet vagy rend tart fenn óvodákat, általános és középiskolákat, mindegyikük arról számolt be, hogy legfeljebb érdeklődés volt, de konkrét tárgyalás egy sem arról, hogy vegyenek át újabb intézményeket.
A Veszprémi Érsekség Keszthelyen tart fent iskolát, amelynek 289 tanulója van - közölte Pálfalvi-Ősze Judit, az érseki hivatal szóvivője, hozzátéve: nem terveznek újabb intézményátvételt. A Kaposvári Református Egyházközség az idei tanév kezdetekor vette át a kehidakustányi általános iskola fenntartását. Az ortodox egyház egyetlen magyarországi oktatási intézménye Reziben működik, de a fenntartó Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusánál nem jelentkeztek újabb önkormányzatok, hogy átadnák iskolájuk működtetését - jelezte Keszey Tivadar iskolaigazgató. A Keszthelyen, Zalaszántón, Alsópáhokon is telephelyeket működtető intézményben jelenleg összesen több mint 400-an tanulnak.
Somogy megyében az elmúlt tanévben önkormányzattól egy általános iskola és óvoda került egyházi kezelésbe; a Magyarországi Baptista Egyház bodrogi általános iskolája és óvodája, valamint művészeti iskolája átvette a niklai oktatási intézmény működtetését, miután az önkormányzat tovább nem tudta vállalni annak fenntartását, és emiatt a bezárás fenyegette. Paróczi Zsolt, a Magyarországi Baptista Egyház Dunántúli Egyházkerületének alelnöke elmondta: a niklai iskolába mintegy 70 diák tanul, az óvodában 33 gyermek van. Az 1990-ben alapított bodrogi intézményükben, ahol az általános iskolában 95 diák tanul, szeptembertől Kaposváron is lesz egy saját alapítású, 25 gyermeket fogadó óvodája.
A Magyarországi Református Egyháznak két oktatási intézménye van Somogyban. Bellai Zoltán tiszteletes elmondta: Kaposváron mintegy 450, Csurgón, az időközben általános iskolával kibővült gimnáziumban 375 diák tanul. Smidéliusz Zoltán esperes közlése szerint a Magyarországi Evangélikus Egyháznak Somogy megyében nincs oktatási-nevelési intézménye, és nem is tervezik önkormányzati oktatási intézmény átvételét.
Veszprém megyében 15 oktatás intézményt működtetnek egyházak és további hat átvételét tervezik. Az idei tanévben nem vesz át iskolát a veszprémi katolikus főegyházmegye, viszont biztos, hogy következő tanévtől az érsekség működteti az ajka-tósokberéndi általános iskolát - mondta Pálfalvi-Ősze Judit, az érseki hivatal szóvivője. Hozzátette: tárgyalások folynak Szentkirályszabadjával, hogy az ottani iskola a veszprémi Szilágyi Erzsébet katolikus iskola tagiskolája legyen, illetve Tótvázsonnyal, hogy az általános iskola a veszprémi Padányi iskola tagiskolája legyen.
Közölte: az érsekség pápai és veszprémi óvodájába összesen 233 gyerek, a főegyházmegye által fenntartott veszprémi, a várpalotai, a tapolcai, a pápai és a keszthelyi iskolába összesen 1837 diák tanul. Középfokú tanulmányokat a veszprémi Padányi gimnáziumban 571-en folytatnak.
A megyében négy oktatási intézmény van az evangélikus egyház kezelésében - mondta a veszprémi evangélikus egyházmegye esperese, Polgárdi Sándor. Bővítik a pápai iskolát négy osztállyal. Hozzáfűzte: az intézménybe 25 településről járnak a gyerekek a pápai kistérségből.
A Veszprémi Református Egyházmegye vezetője, Kuti Géza esperes közölte: a szülők és az önkormányzat azt kérik, hogy a református egyházmegye vegye működtetésbe a csopaki, valamint az alsóőrsi általános iskolát. A két Balaton-parti településen előrehaladottak a tárgyalások - számolt be az esperes. Elképzelhető az is, hogy a litéri általános iskolát is átveszik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel