Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 05. 08:02, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Egy nyolcéves gyerek Kína legfiatalabb tüdőrákos betege

Egy nyolcéves gyerek Kína legfiatalabb tüdőrákos betege

Egy nyolcéves kislány Kína legfiatalabb tüdőrákos betege, betegségét egyértelműen a környezeti ártalmak, a levegőszennyezettség következményének tekintik - jelentette helyi forrásokból a China News Service kedden.

A Csiangszu tartományban élő kislány egy forgalmas út mentén lakott, ahol a levegő nagymértékben tartalmaz különböző szennyező anyagokat, magas a 2,5 mikron vagy annál kisebb átmérőjű porszemcsék koncentrációja - közölte a kínai hírügynökséggel Feng Tung-csie, a tartományi rákkórház orvosa.
Az eset ismét ráirányította a figyelmet a helyzet súlyosságára, amelyre korábbi statisztikai adatok már figyelmeztettek. Ezek szerint például Pekingben 2001 és 2010 között 56 százalékkal nőtt a tüdőrákban elhunytak száma. A főváros hivatalos adatai szerint a férfiak körében ez a vezető daganatos halálozási ok.
Az elmúlt három évtizedben Kínában 465 százalékkal nőtt a tüdőrák miatti halálozási arány. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint évente körülbelül 600 ezer ember hal meg e betegségben. A kínai sajtóban megjelent egészségügyi szakvélemények szerint a tüdőrákos megbetegedések növekedését a következő húsz-harminc évben sem fogják tudni megállítani a légszennyezettség miatt.
Az egészségügyi világszervezet (WHO) rákkutató ügynöksége a múlt hónapban hivatalosan is kinyilvánította, hogy a levegőszennyezettség és az ipari füst egyértelmű okozója a tüdőráknak. Ez Ázsia leggyakoribb rákbetegsége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).