Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2011. Szeptember 27. 14:40, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Egy hónappal előbb indul az őszi balatoni haltelepítés

Egy hónappal előbb indul az őszi balatoni haltelepítés

Az aszályos időjárás miatt a halak raktározására szolgáló telelőkben vízhiány alakult ki, ezért egy hónappal előbb kezdődött a haltelepítés, amelynek során a következő hetekben 242 tonna pontyot engednek a vízbe.

Füstös Gábor, a társaság halgazdálkodási és horgászturisztikai igazgatója az MTI-nek minderről kedden Balatonlelle-Irmapusztán beszélt, ahol a nyilvánosság bevonásával kezdték meg a halastavak lehalászását és a telepítendő halak lemérését.
Az őszi telepítést a Balaton vízgyűjtőjén található irmapusztai halastavakból végzik. Kedden Balatonföldváron kezdték a halak vízbeengedését, amit a következő napokban a déli part további helyszínein - Fonyód, Balatonboglár, Balatonszemes, Siófok - folytatnak majd.


A cég honlapján nyomon követhető, hol, mikor lesz a telepítés. A héten összesen mintegy 35 tonna háromnyaras pontyot terveznek kihelyezni.
A halgazdálkodási tervben erre az évre előírt 350 tonnányi pontytelepítéséből az idén eddig 58 tonnát teljesített a halgazdálkodási cég. A következő hetekben további 242 tonnányi halat engednek a Balatonba. A fennmaradó 50 tonnányi hal kihelyezését a társaság szeretné jövő évre halasztani a haltermelés szempontjából kedvezőtlen nyár, meleg- és aszályos időjárás miatt, amelynek engedélyeztetése folyamatban van - derült ki az igazgató beszámolójából.


Az idén azért kell a szokásosnál előbb megkezdeni az őszi telepítést, mert a társaság halastavainak vízszintje a szükséges üzemszint alá csökkent a vízgyűjtő területét sújtó aszály miatt, s így nem lehetett tovább halogatni a lehalászást - mondta a szakember.


Nem jut elég víz a telelőkbe sem, ezért azokat sem tudják a halak tárolására használni. Emiatt a halastavakból lehalászott pontyokat folyamatosan, a halászat ütemében, kis mennyiségekben kell a Balatonba telepíteni.
Füstös Gábor szerint annak, hogy a felnevelt pontyok a szokásosnál melegebb időben, melegebb vízbe kerülnek, csak annyi következménye lehet, hogy előbb fogják ki őket, vagyis az idén ősszel a szokásosnál nagyobb horgászzsákmány ígérkezik a Balatonnál.


A szeptemberi-októberi melegben nemcsak a halak aktívabbak, hanem a horgászok száma is nagyobb, mint az az október végi-novemberi telepítéseknél szokott lenni - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt