Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Szeptember 27. 21:37, csütörtök | Helyi
Forrás: SONLINE-Fónai Imre

Egy alapba a pénzt! Nyolc pont a versenyképes Balaton-régióért

Egy alapba a pénzt! Nyolc pont a versenyképes Balaton-régióért

Egységes régiós szemléletet egyedi termékekkel, legyen a Balaton Európa családi tava, balatoni turizmusfejlesztési alap létrehozása

– íme néhány a Turisztikai Tanácsadók Szövetségének nyolc pontjából, melyet a napokban közreadva a szervezet szakmai vitát kezdeményez.
– A Balaton-régió turisztikai versenyképességének fejlesztését foglaltuk nyolc pontba, azt, hogy mi szükséges ehhez – tájékoztatott Brachna János siófoki szakközgazdász, a szövetség vezetőségi tagja. Nem találtak ki újdonságokat, számos régi, de meg nem valósított javaslatot „poroltak le”, nem feledve azt sem, hogy szeptember 27-e a turizmus világnapja.
„Örömmel ismertük meg a turizmustörvény tervezetével kapcsolatban rendezett parlamenti nyílt napon az államigazgatás cselekvési szándékát a Balaton-régió komplex fejlesztésére – fogalmaz a szövetség. – Történhet végre stratégiai elmozdulás a gazdaságpolitika régiós intézkedéscsomagja révén, amelynek alapjai léteznek: 1993-ban elkészült „A balatoni turizmus fejlesztési koncepciója”, az ebben megfogalmazott irányokat és pozíciót azóta nem vitatta senki. 1993 óta azonban nem történt lényegi, hatékony és eredményeket hozó intézkedés, ezért sem meglepő, hogy a 2005-ös fejlesztési koncepció már azt állapította meg: a Balaton hanyatló desztináció.”
„Az elmúlt évek turizmusának hanyatlása roncsoló hatású volt a balatoni szakember-ellátottságra: kiváló kollégáink közül nagyon sokan külföldön keresik a boldogulást – áll a vitairatban. – E tendenciát minőségi fejlesztésekkel megfordíthatjuk.” A szövetség Balatoni Turizmusfejlesztési Alap létrehozását javasolja (ez is előkerült már a 2005-ös fejlesztési koncepcióban), egyebek között a következő forrásokból: turisztikai célelőirányzat Balaton-régióra elkülönített része; helyi idegenforgalmi adó és ahhoz kapcsolódó költségvetési hozzájárulás egy része; vállalkozók, gazdasági társaságok TDM-hozzájárulásának regionális marketingen felüli, fejlesztési célokat szolgáló része; befektetők közcélú hozzájárulásai; pályázatok.
Szerény kínálat
A turizmus világnapján csütörtökön a Magyar Turizmus Zrt. tájékoztatása szerint Balatonfüreden aláírásával erősítheti meg bárki, hogy mennyire kötődik a magyar tengerhez. A füredi savanyúvizet hagyományőrzők reformkori öltözetben korzózva kóstoltatják a néppel a Tagore sétányon. Hévízen mosolykupont kapnak a vendégek, amivel ezen a napon ingyenes szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Egy déli parti kínálatra bukkantunk: Balatonföldváron a kistérségi turisztikai egyesület gyalogos városnéző Keltatúrára csábít.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.