Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Május 10. 08:49, hétfő | PR

Dugattyús és csavarkompresszorok – melyik mire való?

Dugattyús és csavarkompresszorok – melyik mire való?

Ha kompresszorokról van szó, mindenki rendelkezik egy bizonyos elképzeléssel az eszközről, illetve arra, hogy mire használhatók.

Odáig rendben is van, hogy a kompresszorok gázok sűrítésére és szállítására alkalmas berendezések, de mégis miben különbözik a két legelterjedtebb típusa?

Egy készülék, számos típus

Bár a kompresszorok feladata meglehetősen jól körülhatárolható, amilyen egyszerű a képlet, olyannyira megváltoztathatja a felhasználási területüket egy-egy felépítés- vagy működésbeli különbség. A piacon eleve számos típus elérhető, a gyakori dugattyús és csavarkompresszorok mellett találkozhatunk axiális, csúszólapátos és spirálkompresszorokkal is. Ezekben leginkább az alapfeladat a közös, illetve az, hogy a nevük magukban hordozza a működési elvüket.

Nem mindegy ugyanakkor, hogy milyen területen szeretnénk használni a készülékeket. A ház körüli feladatokhoz, barkácsmunkákhoz elegendőek az egyszerűbb, akár kisebb teljesítményű gépek, nagyipari felhasználásra azonban jóval komolyabb felépítésű és nagyobb erővel rendelkező kompresszorok szükségesek. Emellett pedig léteznek egészen speciális felhasználási területek, mint pl. a fogászat vagy a kozmetika, ahova kifejezetten erre specifikált készülékekre van igény. Mégis, a két leggyakoribb típust a dugattyús és a csavarkompresszorok képviselik.

Dugattyús kompresszor, a régi ismerős

Az interneten kompresszorokat böngészve szerencsére olyan oldalakra is eljuthatunk, mint a https://btkkft.hu/ weboldal, ahol a termékskála mellett hasznos tanácsokat is kaphatunk a választáshoz. Azt a tényt ez az oldal is megerősíti, hogy a dugattyús kompresszor a legrégebb óta használt, legelterjedtebb géptípus. Felhasználási területük leginkább a barkács-, kis- és középipari területekre terjed ki.

A működési elvüket tekintve az egyszerű, de nagyszerű elvet követik, így megbízhatóan teljesítik a feladatukat.A dugattyús kompresszorokban egy- vagy két dugattyú felel a levegő összesűrítéséért, a működtetést pedig egy közvetlen meghajtású villanymotor végzi. Fontos kiemelni, hogy a fém alkatrészek kenése olajjal történik, így az olyan érzékeny területekre, mint a fogászat, vagy akár az élelmiszeripar, nem alkalmasak ezek a berendezések.

Csavarkompresszor, a kompakt profizmus

A csavarkompresszorok alapvetően meglehetősen kompakt készülékek, hiszen a barkácsoláshoz alkalmas típusok esetén a villanymotor és a kompresszor egybe van építve. Ugyanakkor, ha az ipari szériák között böngészünk, már ékszíjhajtással számoljunk. A csavarkompresszorok működési elve is meglehetősen egyszerű, a levegő sűrítését két egymással szemben lévő csavar ellentétes forgása végzi.

Amennyiben a folyamatosság a cél, tehát mindenképpen szükségünk van a sűrített levegő szünet nélküli, egyenletes biztosítására, akkor a csavarkompresszorokban találhatjuk meg a számunkra megfelelő készüléket. A folyamatosság mellett a magasabb minőségi követelmények is jellemzően igazak ezekre a típusokra, így – bár működési mechanizmusa ugyanolyan egyszerű – összességében közel sem mindegy, hogy a két gyakori opció közül melyiket választjuk a saját céljainkra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.