Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2015. December 05. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Csúsztak a bérek a közszolgálatban – ki a felelős?

Csúsztak a bérek a közszolgálatban – ki a felelős?

Nem a Magyar Államkincstár (MÁK) felelős a bérek esetleges csúszásáért, a kifizetéseket az intézmények indítják - közölte a kincstár pénteken az MTI-vel.

Közleményükben ismertetik: a MÁK a jogszabályban előírt határidőre elkészítette a novemberi főszámfejtést, az ehhez kapcsolódó utalási állományokat és listákat, amelyeket december 2-ig megküldött az intézményeknek. A munkabért - ahogyan eddig is - az intézmények indítják saját banki számlájukról. A kincstár tehát nem felelős a sajtóban az utóbbi napokban említett állítólagos csúszásokért.

A számfejtés az előírásoknak megfelelően a tárgyhónap utolsó munkanapján indult. A központosított illetmény-számfejtő rendszer (KIRA) időben készítette el a számfejtést, az ehhez kapcsolódó utalási állományokat és listákat, melyeket a kincstár december 2-án átadott az intézményeknek, és erről az e-Adat rendszeren keresztül tájékoztatást is küldött. A munkabér indítását, mint eddig is, az intézmények végzik - fejtette ki a MÁK.

A közlemény kitér arra is, hogy a kincstár az illetmény-számfejtő rendszerek közötti átállás megkönnyítésére - rendkívüli fejlesztéssel - lehetőséget biztosított az intézményeknek arra, hogy a november 5-16. közötti átállási időszakban jelentkező és az előre látható kifizetéseket még a régi (KIR3) rendszerben utalhassák. Erről időben, körlevélben tájékoztatta az intézményeket - teszik hozzá.

A közszolgálati jogviszonnyal rendelkezőknek a hónap 5., a közalkalmazottaknak és a munkatörvénykönyve hatálya alá tartozó foglalkoztatottaknak a hónap 10. napjáig kell megkapniuk a munkabérüket valamennyi intézményben a jogszabályokban foglaltak szerint.

A kincstár felhívja a figyelmet: a jogszabályban előírt határidők eltérhetnek az intézményekben eddig kialakított utalási gyakorlattól. A MÁK azt kéri, akik fizetési késedelmet tapasztaltak, jelezzék a kincstár honlapján lévő kira.info@allamkincstar.gov.hu e-mail címen. A kincstár haladéktalanul felveszi az érintett intézménnyel a kapcsolatot, és tisztázza a késedelem valódi okát.

A kincstár munkatársai továbbra is azon dolgoznak, hogy az érintettek a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően időben megkapják járandóságukat - hangsúlyozza közleményében a MÁK.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t

2024. Július 19. 08:16, péntek | Belföld

Szombatról elhalasztották a Balaton-átúszást

Csütörtökön a szervezők elhalasztották a szombatra tervezett Révfülöp és Balatonboglár közötti 42. Lidl Balaton-átúszást.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Belföld

Pénteken és vasárnap napos, szombaton felhős idő várható

Pénteken és vasárnap napos, meleg idő lesz, de szombaton előbb a Dunántúlon, majd később a középső országrészben is felhős idő várható, néhol esővel

2024. Július 19. 08:13, péntek | Belföld

Rétvári Bence: elfogadhatatlan, ami a szolnoki kalandparkban történt

Elfogadhatatlan és felháborító az, ami a szolnoki kalandparkban készült videón látható - közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön az MTI-vel.