Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2019. Augusztus 20. 14:35, kedd | Külföld

Csökkent az építőipari termelés az EU-ban és stagnált az euróövezetben júniusban

Csökkent az építőipari termelés az EU-ban és stagnált az euróövezetben júniusban

Júniusban csökkent az építőipari termelés az Európai Unióban és stagnált az euróövezetben havi összevetésben.

Az uniós statisztikai hivatala, az Eurostat kedden ismertetett nem végleges adatai szerint szezonálisan kiigazítva az euróövezet 19 tagállamában stagnált, az Európai Unió 28 tagállamában viszont 0,3 százalékkal esett vissza az építőipari termelés júniusban az előző hónaphoz képest.
Tavaly júniushoz viszonyítva az euróövezetben 1,0 százalékkal, az unió egészében 0,6 százalékkal nőtt az építőipari termelés.
Júniusban a legnagyobb havi csökkenést Szlovéniából (-6,7 százalék), Romániából (-2,8 százalék) és Portugáliából (-1,4 százalék) jelentették. A legerősebb, 1,7 százalékos növekedést Magyarországon mérték, majd 1,2 százalékkal Franciaország, 1 százalékkal pedig Csehország következett.
A legnagyobb növekedést tavaly júniushoz viszonyítva Romániában (+23,3 százalék), Magyarországon (+20,2) és Szlovéniában (+5,5 százalék) regisztrálták. Csökkenést mértek ugyanakkor Szlovákiában (-2,1 százalék), Nagy-Britanniában (-2 százalék), Svédországban (-0,9 százalék) és Belgiumban (-0,3 százalék).
A statisztika havi és éves bontásban is hiányos, mert 12 országból még nincs júniusra vonatkozó adat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.