Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Szeptember 25. 10:11, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Csíraölő hatásuk van egyes szemben lévő fehérjéknek

Csíraölő hatásuk van egyes szemben lévő fehérjéknek

Csíraölő hatásuk van egyes szemben található fehérjéknek a Kaliforniai Egyetem kutatóinak felfedezése szerint, amely olcsó, mikrobák elleni szerek kifejlesztéséhez vezethet.

A berkeley-i intézmény munkatársai szerint a szemben jelenlévő keratin nevű fehérje kisebb szegmensei kulcsszerepet játszanak a kórokozók távoltartásában.
Vizsgálataikban a keratindarabkák szintetikus változatát is tesztelték számos kórokozóval szemben. Kiderült, hogy ezek a mesterségesen létrehozott molekulák hatékonyak olyan baktériumokkal szemben, mint a torokfertőzést okozó Streptococcus pyogenes, a hasmenést kiváltó Escherichia coli, a tüdőt megfertőző Pseudomonas aeruginosa vagy a Staphylococcus aureus baktérium.
A szakemberek úgy vélik, hogy a Journal of Clinical Investigation című szakfolyóiratban közzétett eredményeik hatékony új fegyvert adhatnak a kórokozók elleni küzdelemhez. Ezeket a keratindarabkákat viszonylag könnyű előállítani, ezért olcsón gyártható gyógyszer válhat belőlük - idézte a kutatókat a Science Daily című ismeretterjesztő portál.
A kutatást a Bill és Melinda Gates Alapítvány, valamint az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetei (NIH) támogatta.
(Forrás: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120924145139.htm)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.