Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2012. Június 21. 15:33, csütörtök | Helyi
Forrás: sziget.hu

Csík zenekar: Daloskönyv

Csík zenekar: Daloskönyv

Vadonatúj feldolgozásain alapuló Daloskönyvével lép fel a Csík zenekar augusztus 6-án a Sziget fesztivál Nagyszínpadán.

A magyar beat- és rocktörténelem olyan legendáival közösen adják elő feldolgozásaikat, mint Szörényi Levente, Bródy János, Presser Gábor, Földes László és Kovács Kati – de természetesen a Csík-koncertekről immár „elmaradhatatlan” Kiss Tibor, Lovasi András és Ferenczi György is színpadra lép.

A huszonnégy évvel ezelőtt alakult Csík zenekar kezdetben főleg a táncházas körökben volt ismert, koncertzenekarként az ezredforduló környékén futott be, de a 2000-es sydneyi nyári olimpiai játékok megnyitóján már a magyar népzene egyik reprezentánsaként lépett fel.
Ugyancsak erre az időre esett egy másféle „utazás” kezdete is. 2001-ben A kor falára című albuma címadó számában szvingbe úsztatott át egy magyarpalatkai dallamot, majd a 2005-ös Senki nem ért semmit című albumán három Kispál és a Borz-számot is feldolgozott. Mégpedig úgy, hogy azok éppúgy belesimultak a magyar népzene szövetébe, mint a Csík zenekar hangvételébe – és ezzel megteremtődött a „tradicionális rocketnó”. Azóta nincs megállás, sőt… A 2008-as Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen… albumon szereplő Most múlik pontosan című Quimby-feldolgozásból nemzedéki himnusz lett, mely immár több mint nyolcmillió rákattintást jegyez a YouTube-on. A 2011-es Lélekképek című albumon újabb Kispál és a Borz- és Quimby-feldolgozásokkal gyarapodott a sor, nem feledkezve meg a blues-rajongókról sem.

Ezek után kezdett a Csík zenekar a Daloskönyvéhez – olyan dalok feldolgozásához, amelyek a magyar könnyűzene története és a zenekar magánmitológiája szempontjából egyaránt fontosak. Feldolgozásaik egyben unikálisak is, hiszen úgy rugaszkodnak el az eredetiktől, hogy közben magukba foglalják az eredeti számok meghatározó énekhangjait. Ettől a „csavartól” – Szörényi Levente, Bródy János, Presser Gábor, Földes László, Kovács Kati, Kiss Tibor, Lovasi András és Ferenczi György közreműködésével – egy olyan forma teremtődik, mely nemcsak a magyar könnyűzenei műfajai, de azok nemzedékei között is hidat teremt. Egy olyan örökzöld „kötelező olvasmány”, amilyen eddig még nem volt – s aminek a folytatására remélhetőleg nem kell várni sokáig.

Címkék: sziget

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára