Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Február 01. 10:47, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Csekély vastagságú és veszélyes még a jég a Balatonon

Csekély vastagságú és veszélyes még a jég a Balatonon

A Balatonon sok helyen még hullámzik a víz, a jég a déli partszakasz széleinél a legvastagabb, de ott is csak 2-6 centiméteres.

A várható viharos szél és havazás miatt még kérdéses, lesz-e a hétvégére sportolásra alkalmas jég a tavon.
Voltak, akik már rámerészkedtek a Balaton jegére, és korcsolyázni is tudtak a partközeli sávokban, de a kapitányság vezetője arra figyelmeztetett: a jég a vékonysága miatt életveszélyes ott is, ahol összefüggőnek látszik.
Ilyen hideg napok után előbb be szokott fagyni a tó, ezt most vélhetően az késlelteti, hogy a korábbi meleg időjárás miatt lassabban hűl le a Balaton vize. A meteorológiai előrejelzés szerint a hideg miatt tovább hízik ugyan a tó jege, de a következő napokban várható viharos szél sokat ronthat a minőségén, amit tovább fokozhat a térségben a hét végére várható havazás.
A vízirendészet szakemberei mindenesetre megkezdték a "jeges szolgálatot"; megfelelő mentőfelszerelésekkel járőröznek, kiemelt figyelmet fordítva az olyan veszélyesebb helyekre, mint a kikötők, ahol a mély víz miatt különösen életveszélyes a jégen tartózkodni.

Csak akkor tartózkodjon bárki is a jégen, ha az nem olvad, nem mozog, kellő vastagságú, és senki ne menjen a kikötők vagy egyéb mély vízű területek feletti jégre, mert az fokozottan veszélyes.
Kérik, hogy senki ne menjen egyedül a jégre, ne hajtson rá járművel, és gyalogosan se távolodjon el nagyon a parttól. Ajánlatos továbbá, hogy a társaságban valakinél legyen feltöltött mobiltelefon, hogy baleset esetén segítséget lehessen kérni. Az ismert 112-es telefonszám mellett 1817 szám a vízi segélyhívó száma.
A sajtószolgálat közlése szerint a vízirendészet munkatársai folyamatosan ellenőrzik, hogy a jégen tartózkodók betartják-e a szabályokat. Ha szabálysértést észlelnek, figyelmeztetnek, háromezer forinttól húszezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhatnak ki, vagy szabálysértési feljelentést tesznek, ami ugyancsak húszezer forintig terjedő pénzbírsággal jár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: