Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Január 10. 21:28, csütörtök | Helyi
Forrás: mti.hu

Csatornát építenek hat Veszprém megyei településen

Csatornát építenek hat Veszprém megyei településen

A sümegi kistérségben hat településen kezdődik meg a szennyvízhálózat építése, Sümegen pedig korszerűsítik a szennyvízkezelő telepet, a projekt nyitórendezvényét csütörtökön tartották Gógánfán.

Az összesen 1,7 milliárd forintos projektet több mint 1,4 milliárd forinttal támogatta az Európai Unió a Környezetvédelmi és Energia Operatív Program (KEOP) forrásából, az Új Széchenyi terv keretében.
Dabroncon, Gógánfán, Hetyefőn, Ukkon, Zalaerdődön és Zalagyömörőn a szennyvíz elvezetése és tisztítása jelenleg nem megoldott. A szennyvizet sok helyen házi gyűjtőkbe vagy derítőkbe vezetik, amelyek vízzáró képessége a legtöbb esetben nem megfelelő, így a szennyvíz egy része közvetlenül a talajba szivárog. A csatornahálózat kiépítésével visszaszorítható a talajszennyezés, és javul a felszíni vizek minősége is.
Mivel az új települések bekapcsolódásával megnövekedő szennyvízmennyiséget is kezelnie kell a sümegi szennyvíztisztítónak, ezt is bővítik a projekt keretében.
A kivételezői munkát jelképesen Gógánfán indították el a térség vezetői csütörtökön.
Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, a térség fideszes parlamenti képviselője a projektindító ünnepségen hangsúlyozta, hogy a szennyvízberuházások és más, a környezet védelmét szolgáló programok nem csupán a jelennek, hanem a jövőnek - unokáinknak és a következő generációknak - is szólnak.
A beruházással a sümegi kistérség 10 ezer lakosa számára válik hozzáférhetővé a környezetbarát szennyvízkezelés, emellett az infrastruktúra alapot ad a régió gazdasági fejlesztéséhez is - mondta Rátosi Ferenc, a Sümegi Regionális Szennyvíztársulás elnöke, Sümeg független polgármestere a nyitórendezvényen.
A beruházás a tervek szerint az év végig befejeződik, a lakosoknak addig van lehetőségük csatlakozni a csatornarendszerhez.

Címkék: önkormányzat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt